19.12.2017

Piparin leipominen ja uudet Hemtexin muotit (ohjeet tavalliseen ja gluteenittomaan)

Hemtexissä kävin pieni seuralainen mukana tuossa syksyllä ja hän ihastui näihin orava, pilvi ja kettu- muotteihin. Näissä on vielä niin kiva kultainen värikin. Muotteja tulee harvoin osteltua, kun niitä alkaa olemaan laatikollinen tuolla kaapissa. Yhdessä leipominen on aina hauskaa puuhaa ja välillä saa maistella ja rupatella niitä näitä taikinan äärellä.  Meillä kun kokkaillaan, niin otan tuon viisi vuotiaan mukaan tekemään ja mielellään hän onkin mukana. Viikonloppuna hän teki melkein yksin lättytaikinan, minä kaadoin vain jauhoja taikinaan. 

Jouluisten Raijan piparien- ohjetta löytyy myös täältä luotto-ohjeella tehtynä. Piparit kuuluvat jouluun ja niitä on kuitenkin helppo tehdä itsekin. Kokeilin uutena tuota gluteenitonta pipariohjetta, ja maukkaita pipareita niitä tuli. Kannattaa pitää jääkaapissa useampi tunti ja testailla onko jauhojen määrä sopiva myös, kun teet vaikka ensin koevedoksen. 


Piparitaikina (gluteeniton, laktoositon)

100g voita
1 dl ruokokidesokeria tai sokeria
1 dl siirappia
2 rkl piparimaustetta
1 muna
6 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper)
1 tl ruokasoodaa

Lisää kattilaan voi, sokeri, siirappi ja piparimauste. Lämmitä sulaksi. Jäähdytä ja lisää muna vatkaten. Lisää lopuksi kuivat aineet (sekoitettu keskenään eri kupissa) kattilaan ja sekoita.

Leivo seruaavana päivänä. Paista 200 asteessa.







Mitä sinä leivot jouluksi?

10 kommenttia:

  1. Kivoja muotteja! Itse en leivo pipareita enää. Tortut on ehdotin kahvipöydän herkku. Niiden lisäksi teen pari kuivakakkuja.
    Kivaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Kyllä kannattaa pitää viisivuotias mukana kokkailussa. Juuri kotoa muuttanut poikani kertoi tehneensä makaroonilaatikkoa. Jotain oppia siis tarttui kotoa. Terveisin ylpeä ja iloinen äiti 😀

    VastaaPoista
  3. Pipareita ja torttuja ainakin, saatanpa tuossa pyöräyttää myös taatelikakun.
    Aivan ihanat nuo muotit <3

    VastaaPoista
  4. Kauniita muotteja! Meilläkin leivotaan pipareita, limppuja, taateli- tai maustekakkua, torttuja, pullaa... Viimeiset pari vuotta joulubravuurini on ollut viski-saksanpähkinäkakku ja aina tulee kokeiltua myös jotain uutta reseptiä. Jouluna saa herkutella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa herkkuja teillä ja niin monenlaista!

      Poista
  5. Oi, miten hienot muotit. Itse käytän mummuni vanhaa sydänmuottia, vaikka laatikosta löytyy kymmenittäin muitakin muotteja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on se muisto mummosta tuossa muotissa!Tulee hyviä pipareita.

      Poista
  6. Meillä käytetään joskus lasten alakouluaikoina tehtyjä sydänmuotteja ja yhtä pupumuottia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nekin kivoja muistoja,meillä lasten piirtämiä leivinliinoja.

      Poista
  7. Kauniita piparimuotteja. Minä en leivo pipareita, mutta teen mm juustokakkua, karjalanpiirakoita. Mukavaa joulun odotusta :)

    VastaaPoista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com