16.2.2018

Lähiruoka ja pienet askeleet säästää luontoa

Perjantai-iltaa! Viikolla luin artikkeleita muovista ja siitä kuinka se pilaa vesistöjä ja saastuttaa enemmän kuin monet luultua pahemmat jätteet esim. kotona. Muovia on joka paikassa ja sen määrää on vaikea vähentää kotona, kun kaupassa melkein kaikki pakkaukset ovat muovissa. Usein päivittelenkin muovijätteen määrää kotona, kun katsoo mitä roskiksessa on. Vaikka meillä kierrätetään kaikki mahdollinen biojätettä myöten, niin silti se muovijäte on valtava. 

Olen alkanut enemmän myös seuraamaan, mitä sisältöjä tuotteista löytyy. Lomareissua varten tilasin ihoturvallista aurinkovoidetta; enpä sitäkään olisi huomannut mistä nekin tehdää, mutta luin Maria Nordinin blogista näistä kemikaaleista mitä aurinkovoiteet sisältävät jopa nekin mitä pienten lasten iholle laitetaan.

Yksi ilonaihe on, että meidän läheltä on löytynyt kanala, josta saadan luomumunia, Myös tilalta saa kanan ja kukonlihaa. Pakasteesta löytyykin kokonaista kanaa. Viikonloppuisin on kiva nauttia pitkästä aamiaisesta; nämä lähituottajan tuotteet ovat osa sitä. 




Leppoisaa viikonloppua!

13 kommenttia:

  1. Muovijätteen määrä on todellakin uskomaton! Nyt kun tuli muovijätteellekin vihdoin omat keräyspisteet, niin sekajätteemme määrä väheni aivan roimasti, kun muovipaketit/kääreet saa kantaa keräykseen.

    Meillä oli omia kanoja, mutta juuri viime syksynä jouduin viemään ne uuten kotiin, kun sain niistä voimakkaita astmaoireita. Oli hirveää luopua rakkaista ja vieläkin tuntuu jotenkin niin tyhjältä ilman kanoja ♥ Nyt sitten ollaan taas kaupan ostomunien varassa - ja minä en suostu muita ostamaan kuin luomumunia. Ajatuskin, että tukisin rahoillani häkkikanojen elämää saa kylmät väreet kulkemaan.

    VastaaPoista
  2. Olet menossa oikeaan suuntaan valinnoillasi. on totta että moni purkki sisältää mutä oudompia yhdistelmiä niin ruoka- kuin kosmetiikkateollisuudessakin. Yksi mihin kiinnitän nykyisin huomiota eritoten ovat muoviset mikrohelmet, joita löytyy mm. Osassa Hammastahnoista. Ne päätyvät viemärin kautta vesistöön ja kaloihin ja lopulta takaisin meille... l
    Lautasella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa olla tarkkana mitä purkit sisältää,on olemassa hyviä ohjelmia netissä,millä saa selvitystä mitä mikäkin aine on!

      Poista
  3. Nostat esille tärkeitä asioita. Meillä tulee muoviroskaa enemmän kuin muuta. Kerään sen erikseen ja vien paikallisen marketin pihalla olevaan keräyspisteeseen. Liityin paikalliseen REKO-ryhmään ja nyt saan ostaa joka toinen viikko lähiruokaa lähialueen tuottajilta. Kiva, että sinulla on kanala lähellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli myös muovinkeräyspiste,mutta se lopetettiin.En tiedä miksi.Onneksi jotkut muovisen tyyliset pakkaukset ovatkin kierrätysmateriaalista tehty,sopii jopa paperinkeräykseen.

      Poista
  4. Kyllä noista asioista puhutaan niin paljon, että väkisinkin tulee kiinnitettyä huomiota. Tuo kanala on varmasti mahtava juttu. Munat maistuvat varmasti paremmilta kuin suurtuottajan.
    Onneksi marketitkin ovat ottaneet ainakin meilläpäin lähituottajilta myyntiin elintarvikkeita.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  5. Leppoisaa viikonloppuaa sinullekkin!

    VastaaPoista
  6. Totta puhut noista muoveistakin. Meilläkin sitä jätettä tulee kamalasti. Yritän edes käyttää kestokassia ostoksiini. Mukavaa viikonloppua!!!

    VastaaPoista
  7. Meidän "kylällä" tehdään kimpassa aina välillä kananmunatilauksia. Silloin kannattaa tilat vähän enemmän kerralla kun saa suoraan kanalasta kananmunat.

    VastaaPoista
  8. Tämä aihe on tällä hetkellä enemmän kuin paljon lähellä sydäntäni. Olen alkanut todella paljon pohtimaan kulutusta ja kamalaa tavarapaljoutta mitä maapallo kantaa kuormanaan. Itse olen ihan liian materialisti mutta nykyään pyrin pohtimaan hankintojani tarkemmin, enkä halua ostaa kaikkea mikä vastaan tulee.
    Elintarvikejätettä tulee älyttömiä määriä. Toivottavasti mahdollisimman moni kierrättäisi kaiken mitä vain on mahdollista kierrättää.

    VastaaPoista
  9. Tärkeä aihe. Mua hirvittää se muovimäärä (ja jätemäärä) mitä meillä tulee. Kaikki tuotteet on pakattu moninkerroin ja kaupasta saa miljoona muovikassia mukaansa. Yritän käyttää kestokasseja. Juomavesipullot on vielä asia erikseen. Kaikki juovat veden puolloista ja siitä sitä jätettä kertyy. Varsinkaan, kun ei ole pulloin- ja tölkkienpalautusta.

    VastaaPoista
  10. Muovia on todellakin joka paikassa. Olemme kierrättäneet muovia siitä saakka, kun sitä täällä on alettu keräämään ja sitä jätettä syntyy ihan tolkuttomasti. Katsoin muutama päivä sitten dokumentin muovista ja se on koko maailmassa nyt iso ongelma. Varsinkin se mikromuovi, joka ei ole edes silminnähtävää. Pelottavaa, minkä ongelman jätämme tuleville sukupolville.

    VastaaPoista
  11. que rico huevo de campo .. son muchos mas sanos ,, a mi me encantan .. como todos los dias uno

    VastaaPoista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com