Itsenäisyyspäivään sopii hyvin sininen kattaus Iittalan kartiolaseilla ja uudella Teema -lautasen sinisellä värillä, jossa on pieniä vaaleita pisteitä. Jälkiruoan tarjoiluun käy ihanat Pentikin Kallio ja Kivi-kulhot. Niistä kirjoittelin muuten täällä aiemmin. Aterimina pihviruoalla käytän Pentikin pihviveitsiä ja haarukkaa, vaikka possun ulkofilepihvit ovat mureat. Arabian Uunikokki vuoka on ollut meillä vuosia käytössä, ja se sopii myös sellaisenaan esille valkoisena tarjoiluastiana. Marimekon Mini maljakkoon ja pieniin muihin maljakoihin sopii havunoksat somisteeksi.
Pääruokana meillä on muussia, kaviksia ja porsaan ulkofilepihvejä. Jälkiruoaksi pieni kokki valitsi perinteistä mansikkasoppaa, jonka eskarilainen sai koristella mieleisekseen. Päälle hän pursotteli Creme vanilla-vaahtoa ja päälle värikkäitä strösseleitä koristeeksi. Hän onkin hyvä apulainen ja tykkää osallistua keittiön askareisiin. Juhalmenu on helppo ja nopea tehdä; sopii myös lapsille ja erityisesti jälkkärin teon aikana piti apulaiseni maistella kerman sopivuutta. Ja kyllähän se olikin hyvää!
Itsenäisyyspäivän menu
Perunamuussia
Porsaanulkofilepihvit (valmiiksi marinoidut yrtti, pippuri)
Porkkanapurjoka+kasvirasvakerma
Pilko kasvikset. Paista pihvit nopeasti pannulla väriä pintaan. Lihasyyt menevät kiinni. Lisää porkkanakuutiot ja purjosuikaleet uunivuoan pohjalle, kaada päälle vettä, että kasvikset peittyvät. Laita pihvit kasvispedille. Kansi päälle tai folioa. Kypsennä n. 1,5 h, että saat mureat pihvit ensin 200 asteessa puoli tuntia ja sen jälkeen 180 astetta. Lopussa lisää kasvirasvakerma kasvisten ja pihvien päälle, ripottele suolaa pinnalle. Anna kerman vielä lämmetä uunissa.
Jälkiruoka:
Mansikkasoppa
Creme Vanilla -vaahto
Strösselikoristeet
Pentik- liina Käpy (saatu blogiyhteistyönä) |
Tässä taidonnäyte kuinka pursotus onnistuu. Vanilla ei ole niin kiinteää kuin kerma, mutta koristelut onnistuivat hyvin. Apulainen sai annostella kulhoihin itse sopankin. Yhdessä tekeminen ja lapsen mukaan ottaminen ruoan valmistukseen on sitä yhteistä mukavaa tekemistä, josta nauttii sekä lapset että aikuiset.
Pentik kulhot Kallio ja Kivi (saatu blogiyhteistyönä) |
Mitä kattausideoita sinulla on juhlapöytään?
*sisältää affiliate-linkit