5.9.2020

Hyvä omenapiirakka - kotimaiset omenat

Hyvö omenapiirakka valmistuu nyt kotimaisista omenoista. Omenapiirakoita on tullut tehtyä jo useampikin. Jaan oman herkullisen ja helpon omenapiirakan ohjeen sinulle tuossa postauksen lopussa. 

Syksyn satoa keräsin talteen omalta pihalta ja tänään oli vuorossa omenat. Perheomenapuu on ollut tuossa pihalla yli 10 vuotta ja tämän vuoden sato on ollut paras ikinä. Kesän lopussa jouduin yhden  suuren oksan leikkaamaan siitä kokonaan pois, koska se oli kuivunut kokonaan. Luultavasti viime vuoden jänikset saivat siitä jotain kaarnan osaa popsittua parempiin suihinsa; siitä huolimatta perheomenapuun oksat notkuvat punaisia omenoita. Täältä näet millainen perheomenapuu oli viikko sitten. 


Siskoni ja kummityttöni olivat tänään tulossa käymään, niin leivoin omenapiirakan sen vuoksi uudella ohjeella. Haluan myös aina vähän säästää piirakkaa myös pakastseeseen, kun tein tämän omenapiirakan gluteenittomana, niin siitä on sitten teen tai kahvin seuraksi syötävää omasta takaa. Omenapiirakkaa ennen olen tehnyt monenlaisia piirakoita, kun omasta puutarhasta on saanut vaikka mitä marjoja, täältä voit katsoa herkullisen punaherukkapiirakan ohjeen

Puolukkapiirakka taitaa päättää satokauden piirakkaleipomukset, kun pääsen puolukkametsään.

Omenapiirakan voit tehdä gluteenittomana ja laktoosittomana tai sitten perinteisenä vehnäjauhoon tehtynä omenapiirakkana.  Ohje on helppo ja siitä tulee kuohkea ja korkea. Moilaksen gluteenittomia korppujauhoja muistin tällä kertaa laittaa pohjaan. Uutena omeanpiirakassa käytin myös mausteena kardemummaa.


Omenapiirakka 

100 g
 voita
1 1/2 dl
 sokeria
kananmuna




200gjogurttia tai kermaviiliä
4 dl
  kaurajauhoja gluteeniton tai vehnäjauhoja
1 1/2 tl
 leivinjauhetta
1 tl
  kardemummaa
























 















Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna ja sen jälkeen jogurtti tai kermaviili. Lopuksi kuivat aineet lisää taikinaan ja vatkaa. Levitä taikina voidellulle ja korppujauhotetulle kauniille piirakkavuoalle. Käytä apuna jauhoa. Tee sen jälkeen täyte ja kuori omenat, viipaloi ne.

Pinnalle omenaviipaleet ja niiden päälle muruseos

50 g sulaa voita 

½ sokeria

1,5 dl kaurahiutaleita
1 tl kanelia 

Paista 200 asteessa n. 40 min.

Omenoista aion tehdä vielä omenahilloa ja mehua. Tänään on ollut vuorossa ikkunoiden pesua lasiterassilla, kun oli niin mukava iltapäivä ja aurinko paistoi. Kesäkukat ovat vielä niin kauniita, että harmittää, kun en vain enää viitsi niitä kastella ja varjella vesisateelta. Kasvihuoneessa on vielä tulossa tomaatteja ja kesäkurpitsaa, mutta muutoin kurkku on jo kerätty sieltä pois. Niin se vain syys tekee tuloaan! 



Vieläkö kesäkukat ovat sinulla pihalla?



6 kommenttia:

  1. Nyt kyllä maistuisi pala tai kaksi omppupiirakkaa. <3 Kesäkukat kukkivat vielä parvekkeella ja varsinkin verenpisara näyttää paremmalta kuin ostaessa (hehhe) ja petuniat. Eilen tarkeni hetken istuskella parvekkeella vieraiden kanssa. Myöhemmin alkoi ripsimään hieman vettä niin piti siirtyä sisälle. Mukavaa sunnuntaita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terassilla vielä voi istuskella, on kyllä ollut lämmin ja aurinkoinen päivä täällä. Harmittaa vaan heittää kesäkukat pois, kun ovat vielä niin kauniita.

      Poista
  2. Vesi herahti kielelle. Mainiolta näyttää ja varmasti maistuukin.

    Täällä olen kuullut ihmisten myös päivittelevän, että omenoita on tullut enemmän kuin aikapäiviin. Mistähän se johtuu? Olen miettinyt, että onko esimerkiksi liikenteen päästöillä jotain sen kanssa tekemistä, kun moni on koronan vuoksi tehnytkin töitä kotoa käsin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taivas näyttää nykyään äärettömän kirkkaalta ja siniseltä. Olisikohan saasteettomuutta ilmassa enemmän? Vaikuttanee kyllä luontoonkin.

      Poista
  3. Juuri viikon alussa heitin viimeisen kesäkukka-amppelin roskiin, sade oli tuhonnut sen täysin.
    Omppusia on täälläkin maisteltu, ovat niin hyviä nyt!
    Kaunista sunnuntaita Aikku <3

    VastaaPoista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com