29.8.2020

Oman kodin piha valmiina syksyyn

Oma piha ja puutarha ovat jo valmiina syksyyn. Tänään puhdistin laattojen välistä rikkakasveja ja nostelin kasvualtaiden reunalaattoja ylös samalla, kun olemme tehneet uuden polun Torikivi-laatoilla talon päätyyn. Sammaleen olen saanut aiemmin pois BioCompilla, josta voit lukea täältä. 

Sammal on siitä ikävää, että se alkaa kasvaa myös kasvualtaiden painaviin Muurikiviinkin. Yritin puhdistaa niistä enimpiä sammaleita ja rikkaruohoja ihan hanskoilla ja harjalla. Lisäksi Torikiven laattojen välistä sain napattua pahimmat rikkaruhot ja sammaleet pois, sitä työtä riittää vielä lisää ja ensi kesälle suunnittelin jo yhden kivetysalueen uusinnan. Tässä Tori-kiven polku, jota viikon aikana olemme miehen kanssa yhdessä tehneet. Ladonta -malli on tässä tämmöinen, kaksi kiveä vaakaan ja kaksi kiveä pystyyn.
Ruohon sekaan on tullut sammalta, kun pihalla kasvaa myös havupuita, jotka osaltaan hapattavat maata, joten tänään toin kalkkisäkin kaupasta. Lisäksi laitan nurmikon syyslannoitteen pihalle, jos se parantaisi nurmikon kasvun ensi kesänä paremmaksi. Kompostia varten piti myös ostaa uusi säkki kuiviketta, koska sateita on tullut tuon tuosta, ja kompostista tuli hajua, kun avasin kannen. Kompostista pitää myös kaivaa kesän aikana valmistunut multa kasaksi kasvimaan reunaan, niin siinä on sitten ensi keväänä valmista lannoitetta kasveille, kasvihuoneeseen ja -maalle.

Perheomenapuussa on paljon omenia,  ja ovat jo punaisia ja kypsiä. Omenoista ajattelin tehdä mehua ja hilloa sekä syömme niitä niin paljon, kuin jaksaa.  Puutarhasta on tulossa vielä paljon perunoita, porkkanaa, herneitä, pinaattia, tomaatteja ja kurkkua.  Kasvihuoneen tyhjennän, kun tomaatit ovat kaikki kypsyneet. Niitä on vielä valtava määrä tulossa sekä suuria että kirsikkatomaatteja. Gladiolukset kukkivat kovin myöhään tänä kesänä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Syysleimut ja asterit kukkivat myös vielä. Koristeheinästä olen saanut kivoja heinätupsuja sisällä kotiin maljakkoon. Täältä voi katsoa millaiset heinät kaikille meidän naispuolisille laitoimme keväällä.Nämä heinätupsut ovat hauskoja maljakossa, kun olen kerännyt näitä punaisia tupsuja ja kuivattanut niitä sisällä Urna-maljakkoon. Boho-tunnelmaa  syksyyn omalta takapihalta. Oma piha vaatii paljon tekemistä keväästä syksyyn, mutta toisaalta se on vaivan arvoista, kun näkee  kaikki ympärillä omalla takapihalla niin vehreänä ja . Meillä piha alkaa olemaan kasvien ja puiden suhteen jo valmiina täysikasvuisina.

Mukava on hääräillä yksin ja yhdessä pihalla ja uusia ideoita syntyykin välillä; se kai pihan ja puutarhan juju onkin.Mitä sinun syksyyn kuuluu?
7 kommenttia:

 1. Hienolta näyttää! Ja olette kyllä omavaraisia monien vihannesten suhteen.

  Mun gladioliukset vei menneenä kesänä myrsky. Juuri kun olivat kauniisti auenneet, niin tuli kova tuuli ja rankkasade ja sitten ne pötköttelivätkin maata pitkin. Muutaman sain maljakkoon, mutta valtaosin kärsivät.

  Kivaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainoat mitä on tänä kesänä tarvinnut ostaa, niin on maissi ja paprika. Paprikan kasvatus ei onnistunut tänä vuonna jostain syystä. Harmi, mitä sun kukilla kävi, gladiolus on niin upea myös maljakossakin.

   Poista
 2. Kaunista! Minä ajattelin että kun ilmat viilenevät ja sateet lisääntyvät, on hyvä alkaa istuttaa uusia kasveja. Pensaita ja puita tarvisi lisää tähän pihaan, joka on pellolle perustettu. Samoin ajattelin perennoja siirtää ja jakaa. Syksy on siihen parempaa aikaa kuin helteinen kesä, jolloin saa olla koko ajan kastelemassa etteivät kuivahda ja kuukahda ennen juurtumistaan. Sipuleita pitäisi myös kaivaa maahan sadoittain. Saa nähdä jaksanko toteuttaa suunnitelmani! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Hanna! Välillä tuntuu, että rikkaruohon kitkeminen vie mielenkiinnon pihan hoitoon, mutta sitten se palkitsee, kun viitsii uudistaa pihaa. Tuo kastelu on uudistamisvaiheessa työlästä, joten syksy siihen istuttamiseen hyvää aikaa. Sipulit on meillä jääneet vähiin, kun eivät sitten aina edes nouse tuolta penkistä.

   Poista
 3. Hyvältä näyttää teidän pihalla ja ihana paljon sieltä tulee satoa!
  Oi vitsit, en ole itsetehtyä omppuhilloa syönyt vuosiin, nyt alkoi sitä kovasti tekemään mieli.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Aikku <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi! Sato on kiva kerätä, vaikka välistä tuntui, että tuo sateinen heinäkuu vaikutti siihen, että kaikki kasvoi myöhässä. Omppuhillo on herkkua lättyjen kanssa.

   Poista
 4. Kiva piha teillä.
  Minulla on aikamoinen sammal ongelma nurmikolla. Ensi keväänä aion yrittää tehdä sille jotain ja tänä syksynä muistan kalkita. Sammalongelmaa on myös muurikivissä, pitää kokeilla vinkkaamaasi ainetta.

  VastaaPoista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com