21.8.2020

Vinkkejä tulehduksen hoitoon -kotipuutarhasta apuja

                                                                                                        *blogiyhteistyö @harpercollinsnordic,                                          @somessacom                                                                               

                                                     (mainoslinkki merkitty *)


Olen kiinnostunut kokonaisvaltaisessta hyvinvoinnista, luen artikkeleita ja kirjoja, seuraan netin syövereitä, ja pidän tuntosarvet koholla. Oma koti ja kotoilu ovat aina olleet oma voimanlähde sekä vanhemmilta ja isovanhemmalta saatuja oppeja hyvään elämään. Hyvä elämä on meillä ollut hyvä ruoka ja välittäminen lähimmistä. Liikunta on myös aina ollut yksi hyvinvoinnin lähteeni. Liikutan aina perheen jäseniä ja nyt myös tyttöjen koiria.  


Sain blogiyhteistyönä aivan huipun * Maria Boreliuksen kirjan BLISS -Peittoa tulehdus- Elä ja voi paremminKirja on ollut kesän aikana lukulistallani. Olen itse ollut ruokavaliolla jo kaksi vuotta ja vähentänyt tarkoituksella gluteiinia ja sokeria. Vatsan hyvinvointi on huomattavasti parantunut ruokavalioni noudattamisella.  Vinkkejä tulehduksen hoitoon sain tästä kirjasta,  jonka otsikko heti houkutteli kirjan lukemaan. Kirjan olen lukenut kannesta kanteen ja myös olen testaillut kirjan hyviä reseptejä innolla. 


Maria Borelius kirjoittaa siitä, mistä hänen uransa tiedetoimittajana ja kirjailijana sai alkunsa Hyvinvoinnin vallankumous -kirjan ansioista (2018). Kirja oli myyntimenestys ja osa maailmanlaajuista trendiä. Hän metsästää tietoa, miten hiljainen tulehdus vaikuttaa kehon lisäksi myös mieleemme. Hänen selkänsä vihoitteli, vatsa oli levoton ja turvonnut ja mieli oli maassa vuonna 2013. Hänen elämäänsä ilmestyi valmentaja Rita, jolta hän sai ruokalistan ja teeniohjelman, jota hän alkoi noudattaa. Siitten hän tapasi tukijan, joka oli tulehdusta ehäisevän tutkimuksen edelläkävijä. Maria alkoi tutkia hiljaista tulehdusta koskevaa tietoa, johon liittyi ravitsemus ja liikunta olennaisesti. Hän ymmärsi, että näiden kahden edellämainitun lisäksi myös sisäinen mielenrauha on avain hyvinvointiin. Stressiä taidat tuntea sinäkin välillä, vai kuinka? Se ei ole hyväksi mielelle missään muodossa.

Tutkijat ovat havainneet yhteyden ihmisen sisimpään ja se tulee muuttamaan käsitystä ihmisestä lopullisesti. Tämän itsekin allekirjoitan, koska työelämä on hyvin vaativaa ja usein oma hyvinvointi on toisella sijalla, kun olemme tunnollisia tekijöitä sekä sinä että minä. 

Pyrin kotona tekemään valintoja ruoan suhteen ja meillä ei juurikaan ole koskaan käytetty eineksiä, kun  lapset olivat pieniä ja sama linja jatkuu edelleen. Omassa puutarhassa tulee kasvateltua vihanneksia  ja marjoja. Elokuu on usein vähän turhankin kiireinen aika kaiken muun ohelle, kun on erilaisten marjojen keräämistä ja myös metsässä mustikoiden ja hillojen keräämistä. Omaa mansikkamaata ja puutarhavadelmia  pitää vähintään joka toinen päivä käydä kypsistä marjoista poimimassa. Kasvihuoneen kastelu on itsellä jäänyt joskus illalla, kun ei ole enää jaksanut siellä käydä iltamyöhällä, mutta kyllä sieltä hyvin on tullut kurkkuja, tomaatteja, yrttejä ja kesäkurpitsaakin. 



Tytär haki eilen kurkkua, tomaattia, salaattia, sipulia ja herneitä meiltä. On ilo myös antaa vihanneksia eteenpäin, kun tietää, että ne ovat luomua ja itse kasvatettuja. Tämä puutarhaharrastus ruokkii myös omaa henkistä hyvinvointia myös terveellisten elintapojen lisäksi.  Parasta aamuisin on kaste paljaiden varpaiden alla ja kurkistus mitä kasvun ihmettä omalla pihalla on tapahtunut yön aikana.Tätä kasvun ihmettä myös tyttären tyttärelleni olen opettanut. Kohta kahdeksan vuotias tunnistaa hyvin kaikki meidän puutarhan kasvit ja onnellinen, kun saa poimia kypsiä kurkkuja tai syödä suoraan pensaasta mansikoita tai valikoida suurimpia herneenpalkoja. 



Maria Boreliuksen kirjasta olen löytänyt uusia hyviä reseptejä, kuten tämä alakuvan bataattisalaatti. Kurkumaa Maria suosittelee laittamaan joka paikkaan, koska se on sellainen antioksidantti, joka poistaa tulehdusta tehokkaasti. Meillä Anna toikin ison määrän kurkumaa Intiasta aikaa sitten, joten kurkumaa olen käyttänyt jo kauan aikaan. 




Maria Boreliuksen kirjasta löydät yli 50 arkeen sopivaa ruokaohjetta ja paras tulehdusta ehkäisevä ruoka aamulla, kiireisinä iltoina ja tavallisina lounaina, reissuilla ja rennosti perheen kesken ystävien seuraa unohtamatta ja myös juhlia. Maria Borelius on lanseerannut BLISS- lyhenteen, joka koostuu tulehdusta ehkäisevästä elämäntavan kaikista osa-alueista, jossa on kyse hyvänlaatuisesta ruoasta, sokerin ja gluteiinin vähentämisestä, päivittäisestä liikkumisesta sekä hiljaisuudesta ja elämyksistä nauttimisesta.  

BLISS on englanninkielinen käsite, joka tarkoittaa "hurmioitunutta onnea". Kun sen löytää, se on olemassaolon puhtain sävel, joka värehtelee harmoniaa iloksi itselle, rakkaille ja läheisille ihmisille ja eletävälle elämälle! Kirjaa on myös saatavilla ruokakaupoista! 




Miten sinä ylläpidät omaa hyvinvointia?









4 kommenttia:

  1. Kivalta kuulostava kirja. Meillä kurkuma on ollut paljon tapetilla ja se tuntuu olevan jonkinlainen "ihmelääke".

    Mä olen viime aikoina jättänyt vähemmälle lihatuotteita. Se on tullut luonnostaan eikä mulla ole mitään kaipausta. En ole mitään päätöstä tehnyt, että nyt loppui lihan syöminen, ei vaan tee mieli. Tuntuu, että olo olisi virkeämpi, mutta mene ja tiedä. Samalla on lisääntynyt varsinkin hedelmien syönti.

    Riittävät unet ovat mulle tärkeitä. Jos en saa nukuttua tarpeeksi, niin sitten ei tule mistään mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkuma täälläkin suosittua. Uskon myös sen terveysvaikutukseen. Täällä Suomessa myös kasvisjutut ovat korvaamassa lihatuotteita. Jauheliha olikin kasvisperäinen, joku sitä kauppareissulla kehuikin mulle. En itse vielä kokeillut sitä.
      Uni on myös parasta lääkettä hyvinvointiin.

      Poista
  2. Kuulostaa oikein mielenkiintoiselta kirjalta. Voin ihan suoraan sanoa, että kesäloman jäljiltä sekä ruoka- että unirytmit ovat heittäneet ihan kuperkeikkaa. Eikä ole minkäänlaisesta rytmistä mitään tietoa. Mutta aina loman jälkeen ja arkikuvioiden alkaessa huomaamatta liikkuu enemmän (fillarointi ja kuntosali) sekä syö säännöllisemmin. Kesälomalla se on sellaista herkuttelua ja yömyöhään valvomista. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allekirjoitan kyllä mitä kirjoitit. Onneksi kesällä myös tulee syötyä kevyesti, kun grillaa kanaa ja kasviksia sekä vihanneksia saa kotimaisia.

      Poista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com