27.2.2022

Tapetointi ja maalaus betoniseinään

Vanhan tapettin poistaminen oli suuritöinen homma, kun vanha tapetti oli vinyylitapettia, joka oli kolmipintainen: kaksi paperikerrosta ja päällä vinyylikuvioita. Lisäksi tapetti oli varmaan liimattu kiinni siihen aikaan jollain liimalla. Seinä piti pakkeloida muutamasta kohtaa, kun lasta saattoi tapettia poistettaessa lipsahtaa minullakin siporex-seinään. Laadukas pikasiloite eli pakkelointiaine oli Tikkurilan Hole-In-1; paras tähän mennessä käyttämistäni pakkeleista. Aiemmin olen käyttänyt suuressa Tikkurilan pöntössä olevaa siloitetta, mutta parhaimman lopputuloksen saat tuolla Hole-in-1 pakkelilla, joka levittyykin helposti ja kuivuu nopeasti. Tapetin poistamisessa käytimme Kiillon tekemää tapetin irroitusliisteriä. Se levitetään teltalle tapetin päälle ja annetaan vettyä.

Olen tapetoinut paljon ja halusin kaksion olohuoneeseen valkoisen betoniseinän lisäksi hiukan ja tapetin sävy on lähes yksivärinen greige, mutta tarkasti katsomalla tapetissa on myös pieniä parin kolmen millin levyisiä tummepia kohtia. Haasteellista oli nyt laittaa tapettia siporex-pintaan kuitutapettia tai tapettia yleensä, koska tapetti hiukan kutistuu. Halusin laittaa tapetin vuodat puskusaumaan enkä päällekäin. Toinen haaste on myös betoniseinän tapetoinnissa lähes yksivärisellä tapetilla, että tapettiin voi jäädä liisterijälkiä, vaikka pyyhin ne kyllä hyvin hiukan kostealla luudulla. 

Kapea suikale on parasta tehdä siten, että mittaat lattialla tapetin leveys pituussuunnassa ja leikkaa mattoveitsellä suikale käyttäen apuna esim. pitkää listan pätkää. Alakuvassa näkyy tapetin sävy ja vielä kostea tapettisuikale puhdistettuna liisteristä. Kuviollinen tapetti olisi siporex-seinään paras ratkaisu, koska silloin jää edellä mainitut ongelmat pois. Kuitutapetti oli helppo asentaa seinälle ja suosin luonnollisia materiaaleja eikä siis ollenkaan muovisekotteisia vinyylitapetteja. 

Maalasin seinät paperi-sävyllä, joka oli puolihimmeä. Jos on kovin pakkeloitu seinä, niin valitse seinään himmeä maali, koska silloin ei auringon valossa tai valossa pakkeloinnit tule niin hyvin esille. Lisäksi ennen maalausta voi hiomapaperilla hioa ongelmakohdat jopa 80 grammaisella hiomapaperilla.OJalkalistojen väriksi valitsin valkoiset mäntylistat (42mm). Valkoinen lista sopii sekä tapetin että maalatun betoniseinän kanssa hyvin yhteen. Lattiasta tulee valkolakattu tammi väriltään. Lattiasta tulee vielä oma esittely täällä blogissa, kun se valmistuu.Onko sinulla tapetointi tai maalaussuunnitelmia kotiisi?
4 kommenttia:

 1. Olemme etsimässä meille uutta kotia ja sinne aion kyllä olohuoneeseen laittaa yhden tapettiseinän.
  Ihanaa uutta viikkoa sinulle Aikku <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapetti tuo pehmeyttä ja akustiikkaa tilaan. Vahva suositus tapetille!

   Poista
 2. Ihanaa remppa puuhaa teillä. On ilo saada uutta pintaa.
  Isoin urakka onkin vanhan tapetin poistamisesta.
  Pojan talolla sitä tulikin urakalla harrastettua pari vuotta sitten.
  Ihana,kun tapeteissa on niin monipuolinen valikoima,kaikille löytyy varmasti mieluisa vaihtoehto.
  Mukavia remppa puuhailuja sinne ja hyvää maaliskuun alkua🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapetin valinta on aina vaikeaa. Makuuhuoneeseen pitäisi löytää tapetti vielä, muutoin nyt kaupunkikotiin tulee jo uusi lattia tällä viikolla. Hyvä, jos apuja on poikanne saanut remontointiin. Se on kans parhautta, kun yhdessä tekee.

   Poista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com