29.7.2024

Vinkit kurkkujen kasvatukseen kasvihuoneessa

Kurkkusato on ollut tänä kesänä erityisen hyvä omassa kasvihuoneessa. Kerrankin onnistuin, vaikka kasvatin itse muutaman kurkun taimenen ihan siemenestä alkaen. 


Ostin myös kasvihuoneeseen kaksi tomaatin taimenta. Tomaatin alkuja on mukavasti ja nyt jo on kolme punaista tomaattia oksalla. Tomaatit ovat elokuussa yleensä vasta kypsiä. Tomaatteja on kahta eri lajiketta eli toinen oli terttutomaatti ja toinen normaali tomaatti. Tomaatti ei ole kurkun viereen paras kasvukaveri, se voi tehdä kurkun lehdet kellertäviksi. Itse ole laittanut basilikaa niiden väliin. 

Kurkun kasvatuksessa olen huomannut nyt kokemuksen kautta hyvät vinkit, kuinka sinäkin voit saada paremmin satoa kurkuista. Ensin on hyvä istuttaa vain kaksi kurkkua kasvusäkkiin ja tyhjien reikien kohdista voit sitten kastella kurkut. Tässä on pointtina se, että sekä kurkku ja tomaatti eivät tykkää kastelusta suoraan kasvin juurelle. Toinen pointti on se, että kasvusäkistä riittää hyvin voimaa ja lannoitteita kesän ajalle. Minulla on yksi kurkku pienemmässä sangossa ja kaksi kurkkua suorakaiteen muotoisessa paljussa. Molemmissa astioissa olen huomannut, että kurkkuja tulee paljon vähemmän. Kasvusäkki saa siis täydet kymmenen pistettä minulta.

Kurkun kasvatuksessa on tärkeää myös lämpö ja valo mutta suoraan auringonpaisteeseen ei kurkkua kannata laittaa. Omassa kasvihuoneessa onkin juuri sopivasti kaksi kennoa jo haalistunut, että yhdelle reunalle ei tule suoraan aurinko kurkuille. 

Kurkut kannattaa kastella joko aamulla tai illalla, koska kosteus on myös tärkeä kurkulle. Itse pidän astiassa veden, että se ehtii lämmetä sopivasti. Älä kastele suoraan juurelle.Kasvusäkissä on omat reijät kasteluun.

Kurkku pitää tukea joko kepein tai narulla sitoen ylös. Kurkkuun  kasvaa todella nopeasti uusia lehtiä ja se kiipeää kohti kattoa. Latvoa voit siinä vaiheessa, kun tila loppuu katosta. Jos kurkussa on huonoja lehtiä, niin niitä sinun  kannattaa ottaa vain kaksi maksimissaan pois kerralla. Kurkun lehtiä ei muutenkaan tarvitse leikata, kuten tomaatin alalehtiä ja niin sanottuja varkaita. Tomaattia siis pitääkin karsia lehtien puolesta. 

Tänä vuonna kasvihuoneessani on myös parvekelaatikossa rivi basilikaa ja ruukku tilliä. Herneet ja salaatin kasvatan ulkona kasvulaatikossa. Niistä on tullut hyvin satoa ja herneet ovat valmiita syötäväksi.






Täältä voit lukea aikaisempien vuosien kasvihuoneen kasveistani ja myös täältä!



Kasvatatko sinä itse jotain kasveja kotona?



16.7.2024

Miten tuoksuilla sisustat kotona?

                                                                                                                             *kaupallinen yhteistyö

Tuoksut ja niiden kauniit tuoksutikkutelineet ja -somisteet ovat meillä monella kotona osa sisustusta. Itse tykkään käyttää mietoja tuoksuja esimerkiksi kylpyhuoneessa ja vessassa. Sain hyvän mahdollisuuden testata *Suitsukekaupan kanssa blogiyhteistyönä diffuuseria, appelsiini- ja Lotus-tuoksuja. 



Eteerinen tuoksu on aluksi voimakas, mutta viikon kahden kuluessa tuoksu tasaantuu. Tuoksutikut  pysyvät hyvänä kuukausia ja pitempäänkin oman kokemukseni kautta. Tässä tulee ero esimerkiksi Jyskin tuoksuihin, joita tykkään myös käyttää, mutta niissä ei säily tuoksu eikä neste montakaan viikkoa.



Laitan viikonloppuna tai iltaisin tämän marmorikuvioisen * diffuuserin päälle. Tilasin siihen * Suitsukekaupalta appelsiinin tuoksun. Meidän sisustukseen sopii hyvin ajaton marmorimukuvioinen diffuuseri, joka toimii sähköllä. Diffuuseri vaihtaa värejä ja puhaltaa ihanan lempeää tuoksua ilmaan. Diffuuserin sisään laitan vettä merkkiviivaan asti. Vesihöyry myös kosteuttaa ilmaa tuoksun mukana. Tuote on helppo käyttää ja tuoksua tarvitsee vain laittaa veden sekaan ihan pari tippaa. Eteeriset öljyt ovat siis riittoisia, kun ne on tehty aidoista kasveista.


Mitä hyötyä on sinun käyttää eteerisiä tuoksuja? 

Ympäröivän maailman tuoksut vaikuttavat ihmiseen koko ajan henkisesti, fyysisesti ja psyykkisesti. Jo tuhansia vuosia sitten tähän ymmärryksen innoittamana luotiin jo tuhansia vuosia sitten suitsukkeet. Eteerisiä tuoksuja käytetään myös aromaterapiassa ja hieronnassa. Rentoutuminen ja positiivisen ilmapiirin luominen on näillä tuoksuilla ainakin itselle tärkeää.

Diffuuseri toimii myös lamppuna tai sisustuselementtinä, jos tuoksua ei halua puhalluttaa ilmaan. Hämäränä iltana diffuuseri luo tunnelmaa tilaan kuin tilaan. Tämä somiste sopisi myös vaikka makuuhuoneeseen, jos haluat rauhallisen tilan ennen nukkumaanmenoa itsellesi.



*Suitsukekauppa tekee yhteistyötä myös suomalaisen yrityksen Frantsilan kanssa. Frantsila valmistaa erilaisia eteerisiä tuoksuja Suomessa omalla tilallaan. Oletko kuullut Frantsilasta nimenä tai käyttänyt heidän tuotteita?

Tuoksut ja diffuuserit ovat myös hyvä lahjaidea, ja ovat varmasti mieluisia saajalleen. Tämä minun * Lotus-tuoksu oli kauniissa pakkauksessa, joten se sopii lahjaksi myös tuollaisenaan. Lotus -tuoksutikut ja somiste ovat olleet meillä vessassa esillä ja tykkään sen kauniista somisteen kuviosta sekä tuoksusta. 


Käytätkö sinä kotona diffuuseria tai eteerisiä tuoksuja?