18.9.2019

Puutarhan syksy ja sadonkorjuu

Niin se vain alkaa saapua pakkaset yöllä ja sen vuoksi olen kerännyt kasvihuoneesta ja kasvimaalta pois viimeisiä kypsiä herneitä, sipulia, porkkanoita, persiljaa, kurkkuja ja raakoja tomaatteja talteen. Tänään mieskin ihmetteli, kun porkkanat olivat kasvaneet kasvimaalla ihan suuriksi. Yleensä ne ovat jääneet huomattavasti pienemmiksi. Maultaan porkkanat ovat makoisampia kuin kaupassa myytävät porkkanat. Omat kasvikset ovat luomua. Kolme ja puoli kuukautta on nyt saanut hakea suoraan omalta kasvimaalta ja kasvihuoneesta kasveja, sen vuoksi nyt onkin vähän haikeus, kun pakkaset ovat tulossa ja siihen päättyy kesäpuutarhurina oleminen.

Puutarhani herkuista voit lukea täältä ja myös täältä. 



Omenoita on vielä puussa takapihallamme, koska omenat ovat vielä kirpeitä. Tänään myös maistoimme ainoaa päärynää, joka oli kasvanut puuhun. Siinä oli aavistus päärynän makua, mutta muutoin se oli niin kirpeä ja pahan makuinen, joten se jäi meiltä syömättä. Ensimmäisen kerran päärynäpuu tuotti satoa, ja se on ollut muutaman vuoden maassa jo kasvamassa. Luumupuu ei ole koskaan kasvanut yhtään luumua, koska ilmeisesti tarvitsee pölyttäjän eli toisen luumupuun kaveriksi. 



Kompostin tyhjennys


Onko sinulla kompostia? Kompostin tyhjennys on hyvä tehdä näin syksyllä ja sille on hyväksi kaivaa oma kuoppa kasvimalle. Multa saa siellä olla talven yli ja sitten keväällä ottaa hyötykäyttöön pensaiden juurille, kasvimaan mullan sekaan levittää tai käyttää kukkapenkin multana. Meidän komposti on ollut tyhjentämättä kaksi vuotta ja vihdoin mies sai sen eilen tyhjennettyä kasvimaalle kasaksi. Kuoppaan sitä ei vielä laitettu, koska siellä on vielä paljon kasvisten varsia. 

Kun kasvimaalla on kaikki auringonkukat ja kehäkukat kukkineet, niin mies saa luvan käyttää puutarhajyrsintä siinä ja möyhiä maan uuteen uskoon. Sitten kuoppaan laitamme nyt kasvimaan reunassa olevan kompostikasan. Olen toivonut auringonkukkien avautuvan kasvimaalla, kun viikonloppuna on meidän ekaluokkalaisen synttärikemut. Yksi auringonkukka on jo saatu maljakkoon Papuselle.


Kasvihuoneen puhdistus

Kasvihuone kannattaa puhdistaa mullasta ja vanhoista kasvien lehdistä ja varsista pois. Minulla jäi viime talveksi sinne jotain kasveja, ja sen vuoksi suosittelen, että sinunkin kannattaa koko kavihuone putsata ihan tyhjäksi. Nimittäin kasvit olivat homehtuneet, ja sen vuoksi kaikki mullat meni vaihtoon. En halunnut mitään kasvustoja uusiin taimiin homehtuneesta mullasta. 

Syyskuussa on vielä aikaa tehdä loppuja puutarhatöitä ja saada oma kasvimaa ja kasvihuone talvikuntoon. Lasitettu terassi on meillä vielä käytössä, aurinkoisella ilmalla lämpötila on siellä vielä oikein passeli. 



Tässä kuulumisia omasta puutarhasta ja vinkkejä syksyyn  miten hoidat kasvimaata ja kasvihuonetta talvikuntoon.

                                                                                                                                             * sisältää mainoslinkin. 


Tarvitseko uusia kauniita astioita? Lanseeraustarjous, jopa -46% alennusta! Lataudu syksyn tunnelmaan uudella kauniilla astiastolla, joka nostattaa päivälliskutsut uusiin korkeuksiin. Juuri nyt löydät kaiken pöytäkattaukseen superhinnoin täältä !

Mitä sinulle kuuluu?

4 kommenttia:

  1. Minä sain satoa tomaatista ja paprikasta ja niiden kanssa onnistuin.
    Kylläpä näyttää hyviltä nuo porkkanat ❤️
    Mukavaa loppuviikkoa sinulle Aikku!

    VastaaPoista
  2. Siellä myös onnellinen puutarhuri😀 Porkkanoita tuli todella paljon tänä vuonna.Hyvää viikonloppua sulle myös!

    VastaaPoista
  3. Samoissa tunnelmissa ollaan täälläkin.
    Kasvihuoneen sato vaihtuu kaupan tuotteisiin, siihen on taas totuttautuminen:) Nyt on hyvää aikaa miettiä ensi vuoden istutuksia, kokeileeko jotain uutta vain mennääkö vanhoilla. Komeita porkkanoita olet kasvattanut:) Mielläkin oli tänä vuonna vähän isompia kuin aiemmin mutta ei ehkä noin suuria:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauppaan se käy täälläkin.Salaattia jo piti ostaa.Samat myös aatokset on minulla, ensi kesälle on jo suumnitelmia, mitä teen toisin ja mitä kasvattelen.

      Poista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com