19.5.2021

Artekin valaisimet

Artekin valaisimet ovat kauniita ja klassikoita, joita vaaleista ja skandinaavisista kodeista löytyy. Meidän kodistamme löytyy monia Artekin valaisimia monestakin huoneesta. Pieni keräilijä taitaa asua minussa, kun keräilen klassikkoksi muodostuneita lamppuja, eikä pelkästään näitä Artekin lamppuja, vaan esimerkiksi Muuton ja House Doctorin. Ikean valaisimia on myös vielä yhdessä makuuhuoneessa ja yöpöydillä. 


Osan lampuista olen ostanut käytettynä ja osan ihan uutena. Viimeisin hankinta oli Artekin A110 eli käsigranaattinakin tunnettu valkoinen pitkulainen metallista valmistettu klassikko. Lampun valo heijastuu kauniisti myös yläosasta ylhäälle. Näet valon heijastuksen kuvasta.

Tässä kuvassa näkyy valon kajo Artekin tunnusomaisena heijastuksena myös ylöspäin monissa niiden valaisimissa. 

Artekin valaisimia on valmistettu 1935 - luvulta lähtien. Artekin valaisimia on uudistuotannossa edelleen näistä vanhoista klassikoista. Tämä Artekin käsigranaatti on uudistuotannossa. Se on jo ollut markkinoilla 50-luvulla, jolloin Alvar Aalto suunnitteli vuonna 1952 tämän elegantin, selkeän ja yksinkertaisen kauniin valaisimen Suomalaisten teknikkojen seuran Insinööritaloon kattoon tuomaan valoa ryhmänä. 

Artekin Golden Bell on sellainen valaisin, että sen voisin vielä hankkia kotiin. Mustan värinen Bell  eli A333 löytyy jo meiltä ja siitä onkin ollut täällä juttua. 

Pienelle koululaiselle ostin hänelle käytettynä Muuton keltaisen Unfold-valaisimen lahjaksi, kun hänen lempiväri on keltainen. Klassikkovalaisimia ja kenties Artekin tuoleja voisin hankkia lahjana lisää, jos ja kun hän lähtee joskus opiskelemaan ja muuttaa omaan asuntoon. Klassikot toimivat aina sekä valaisimissa että huonekaluissa. Onko sinulla omia lempivalaisimia kotona? 7 kommenttia:

 1. Kaunis valaisin kyllä tuo on.
  Tunnistan itseni juuri tuohon "meissä jokaisessa asuu pikku keräilijä"
  Minun lemppari valaisin on meillä ruokailu pöydän päällä oleva valaisin. Sitä etsittiikin kissojen ja koirien kanssa melki,ja löytyi mieluinen Bauhaussista.
  Mukavaa keväistä loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bauhausissa on hyvä valikoima valaisimia. Hyvä, että löytyi myös sopiva etsinnän jälkeen, hyvää kannattaa odottaa.

   Poista
 2. Ihan ehdoton lamppulempparini on Marokosta tuotu valaisin meidän eteisessä. Siitä tulee ihana kuvia seiniin ja kattoon.
  Artekilla on kyllä paljon upeita valaisimia.
  Kaunista loppuviikkoa sinulle Aikku <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella, että kuinka kaunis on marokkolainen lamppu ja kuviot, joita se luo tilaan.

   Poista
 3. Oma lamppulempparini on Marokosta tuotu kattovalaisin meidän eteisessä. Siitä tulee ihania kuvioita seiniin ja kattoon.
  Artekilla on paljon upeita valaisimia, joista varmasti löytyy se oikea jokaiseen kotiin.
  Valoisaa loppuviikkoa sinulle Aikku <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leppoisaa viikonloppua sinulle myös!

   Poista
 4. Kauniita valaisimia! Upeaa designia on ilo katsella ja kestävät aikaa. :) Jos omasta kodista pitäisi valita vain yksi lempparivalaisin se olisi varmasti tuo Normann Copenhagenin, Norm 69 joka löytyy sohvapöydän yläpuolelta. :)

  VastaaPoista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com