7.9.2021

Puutarhan hoitovinkit syksyllä

Kasvukausi on lopussa ja vielä olen sinnikkäästi kasvihuonetta ylläpitänyt sekä porkkanakasvulaatikkoa, mutta muutoin piha ja puutarha alkavat olememaan viittä vaille valmiit lepokauteen. Nurmikko on leikattu viikko sitten, ja siihen laitan lähiaikoina syyslannoitten. 

Nurmikolla oli paljon sammalta kesän alussa, ja kokeilen auttaako syyslannoite siihen, että nurmikko olisi vahvempaa kasvamaan kuin sammal ensi keväänä. Nurmikkoa emme leikkaa enää, koska sen kasvu on jo vähäistä.


Pensaita ja puita leikkasimme reilusti, koska marja-aronia-aita oli kasvanut viime syksystä varmaan puoli metriä. En kerää talteen marja-aronian marjoja, kun meillä menee kuja aidanteen lähellä. Liikennettä siinä ei ole paljoa, mutta viinimarjapensaista on marjat poimittu ja mehuksi keitetty, niin se riittää.


Marja-aronia aitaan tulee hieno ruska, ja täältä voit katsoa millainen siitä tulee ruskan aikaan. Pensaita ja puita halusin muotoilla, kun niistä saa siistit ja huolitellut sillä tavalla, ennenkuin ne tiputtavat lehdet. Loppusyksylle jää vähemmän haravoitavaa, kun pensaat ja puut on leikattu kuosiin ja kesän kasvustot lyhentyneet. 


Kuuset leikkasimme siten, että niihin tuli vähän pyöreää muotoa ja korkeus on nyt sopiva, että niitä ylettää leikkaamaan. 


Geometrinen malli on näissä isäni leikkaamissa pensaissa ja puissa tyylikäs. Hän on aina muotoillut omalla pihalla puita ja pensaita tyylikkäästi. 


Kukkapenkeistä ja kasvulaatikoista olen siistinyt kuivat ja kuihtuneet kasvien osat.  Osa kesäkukista on pitänyt jo laittaa pois, kun kirvat ovat tulleet  niihin. Tähän alakuvan parvekelaatikkoon tulee pehmeitä kuusen oksia ja jotain värillistä syyskukkaa, kun niiden aika on. Käytän uudelleen kukkaruukkujen - ja laatikoiden mullat seuraavana keväänä, mutta lisään niihin uutta multaa sekä lannoitetta. Maljakkoon kannattaa kerätä vielä viimeisiä kukkia omalta pihalta. Itse olen  tuonut viimeisiä gladioluksia nuppuisina maljakkoon, koska kukat avautuvat yksi kerrallaan ja kestävät kauan maljakossa. Gladioluksen sipuleita en jätä seuraavaan kesään, vaan ostan uudet kukkasipulit. 


Hortensian vien mummolan kellariin ja yritän saada sen talvehtimaan siellä. Hortensian kukkia laitan myös maljakkoon ja sitten kuivaan ne asetelmaksi maljakkoon. Täällä on ollut hortensian kuivaamisesta postausta! 


Mitä sinä teet puutarhan tai pihan syystöitä?7 kommenttia:

 1. Olen aloitellut syystyöt pikkuhiljaa. Perennoja katkonut ja muutenkin siivoillut hissukseen. Tuo pensaiden ja havujen leikkaus olis edessä. Kesäkukat sinnittelee vielä ihmeesti, tosin huonoja poistin jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkukat ovat sinnikkäitä, ja en raski niitä vielä hävittää, kun ovat vielä Kauniita.

   Poista
 2. Meillä on tosi tosi pieni takapiha ja olen aina sen vaan haravoinnut puhtaaksi. Kuivat lehdet laitan aina tuijien juurille talveksi, tämä on tainnut tehdä hyvää tuijille, koska niistä on kasvanut ihan ennätyspitkät ja tuuheat.
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Aikku <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuijat saa lannoitusta niistä lehdistä. Haravoin myös meillä aronia-aidan juurelle lehdet, ei kasva kesällä sitten heinät siihen ja lannoitteena toimii myös.

   Poista
 3. Ihanat kuvat🤗. Mukavia syyspuuhia sinullakin. Ihanat nuo kuvassa olevat puutarha penkit,kauniit😊
  Niin syys hommien aika saapunut,samoja puuhia täälläkin.
  Kukkia olen kerännyt pois ja vaasiin sisälle myös silmäniloksi,nurmikon ajoa,kasvihuoneessa tyhjennystä,puutarha kalusteiden pehmusteita,huopia suuremmaksi osaksi vienyt aittaan ym.
  Tänään oli kaunis ilma🍁
  Mukavia syyshetkiä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Paljon sitä tekemistä riittää tähän aikaan. Kalusteiden pehmusteet on täälläkin jo varastossa. Kasvihuoneessa on vielä kirsikkatomaatit, satoa tulee paljon vielä.

   Poista
 4. Kiitos Suvi! Sessu on kyllä ihana❤️

  VastaaPoista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com