4.10.2020

Pihan ja puutarhan syystoimet

 Piha ja puutarha ovat olleet jo monta viikonloppua tässä kotona työn alla, että molemmat valmistautuvat tulevaan talveen. Pihan polkulaatat saimme aseteltua maahan ja levittelin Kekkilän kivituhkan niiden --päälle. Täällä on kuvaa polusta, joka tuli tuohon talon päätyyn, missä aiemmin oli pieniä havupuita ja sininataheinää. Kekkilän kivituhkaa saa pienissä säkeissä, jos et tarvitse sitä paloa kerralla. 

Marja-aronia-aita on leikattu nyt reilulla otteella, ja valtava määrä oksia ja kirkkaan keltaisia ja punaisia lehtiä kipattiin tänään peräkärryssä  paikkaan, jonne saa viedä puutarhajätteen ihan ilmaiseksi. Marja-aronia-aito on nopea kasvamaan ja sen huoltaminen on kyllä suuritöistä. Syksyllä marja-aronia on kyllä kaunis puuruskan värien aikaan. Aronian, lehdet kyllä tipahti heti leikkauksen jälkeen kerralla maahan, joten ensi vuonna aidan leikkuu pitää suunnitella vaikka heinäkuulle. Kasvihuoneen kasvit keräsin kaikki pois, joten siellä on enää tilliä parvekelaatikossa kasvamassa. Ajattelin vielä kaivaa vanhaa multakerrosta pois kasvualustoista ja yhteen alustaan olikin hometta ehtinyt kasvaa. Kasvari saa odottaa nyt tulevaa uutta kasvukautta ensi vuodelle. Kasvihuoneen puhdistus onkin tärkeä asia, että taudit ja homeet eivät sitten leviä seuraavalle kasvukaudelle.

Puutarhan lannoitan vielä huomenna kalkitsemalla nurmikon, koska siellä nyt kasvaa paljon sammalta. Nurmikko näytti kesällä hyvälle, mutta näin syksyn tullen sammal puskee esiin. Ostan myös nurmikon syyslannoitteen nurmikolle ja nurmikkoon pitäisi tehdä myös reikiä, että nurmikko saisi ilmaa.

Vaikka pihan ja puutarhan hoito vie aikaa, niin talvella kuitenkin saa taas huilata pihatöistä. 

Tytär teki puolukasta ja kinuskista aivan super herkullisia muffinsseja. Nämä muffinssit ovat gluteenittomia ja tuo Valion kinuskikastike sopii hyvin puolukan kanssa muffinsseihin. Laitan näiden ohjeen ensi viikolla. 


Mitä sinun viikonloppuusi kuului?4 kommenttia:

 1. Kiitos kysymästä, ihan mukavasti on viikonloppu mennyt. Nyt kun talo ei enää tunnut omalta, niin piha saa olla miten on. Nurmi on ilmattu (rei'ittäjä kävi) ja lannoitettu, joten sillä pitäisi pärjätä. Huomasin tänään, että mies oli myrkyttänyt myös mintun ja sitruunamelissan sekä karhunvatukan pihalta, joten niistäkään ei tarvitse enää välittää. Näyttäisi siltä, että myrkkyä on laitettu vähän joka puolelle, en tiedä veikö kevätkukat mennessään myös.

  Nautin kyllä, kun päivät ovat viileämpiä. Ja yöt. Nyt saa jo nukuttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä reiittäjää tarvisi medänkin pihaan.Sammal on nyt syksyllä oikein intoutunut kasvamaan liikaa. Viilenee täälläkin alle 10een loppuviikolla, saa nähdä miten tarkenee.

   Poista
 2. Nyt saakin tosiaan puuhastella takapihalla oikein urakalla.
  Minun viikonloppu meni ystäväperheen luona Karkkilassa, juttua löytyy nyt blogistani.
  Ihanaa viikkoa sinulle Aikku <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy käydä lukemassa, instan kuvan jo näi kin.

   Poista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com