25.10.2020

Pinaatin säilöminen- syyslomakuulumiset


Syyslomaa ennen keräsin kasvimaalta vielä pinaatit, jotka olivat hyvin kasvaneet mittaansa. Pinaattilättyjä tuli tehtyä pari kertaa syksyn aikana paistamalla niistä pieniä lättysiä valurautapannulla. Tykkäämme pienistä lätyistä ja ne ovat tokaluokkalaisen suosikkeja myös. Pinaatti onkin terveellinen meille jokaiselle ja siinä on paljon hyviä vitamiineja. Pinaatin säilöminen onnistuu siten, että ensin puhdistat huonot lehdet pois ja huuhtelet lävikössä. Sen jälkeen ne ryöpätään eli laitetaan kattilaan pariksi minuutiksi lehdet kiehumaan, jonka jälkeen ne taas valutat lävikössä. Itse pakastin niitä jäähtyneenä pieninä kerta-annoksina pusseihin. Pinaatti kyllä haihtuu ja menee lopulta pieneen tilaan, vaikka omakin pino pinaattia oli todella suuri. Lunta ehti viikolla tulla täällä meilläkin päin, mutta viikonlopun aikana se ehti sulaa pois. Tulevalle viikolle onkin luvattu jopa kymmenen astetta lämmintä. Olimme osan syyslomasta Kuusamossa mökkeilemässä ja siellä oli sitten jo ihan täysi talvi. Lunta tuli yhtenä yönä parikymmentä senttiä, joten ensimmäiset hiihtokilometrit on tälle talvea hiihdetty ja koululainen sai kokeilla myös laskettelua siinä Vuosselin puolen lasten mäessä. 

Pihalla on vielä kesäkukkia kanervien joukossa. Kun nämä kuvien köynnökset lakastuvat, niin haen takapihalta kuusen oksia parvekelaatikoihin kaveriksi. Ja laitan sitten jouluvaloja myös oksien sekaan, kun tämä pimeä aika nyt alkoi tänään, kun kellot siirettiin viime yönä talviaikaan. 

Linnuille on muuten kelvannut Marja-aronian marjat. Vilinä ja vilske on käynyt pensaiden ympärillä ja kohta saa myös viritellä siemenet ja talipallot linnuille tuon kasvulaatikon keskelle taaakse. 


Eilen tein vielä tyttären pihalla haravointia, ja sain monta läjää lehtiä kasaan sinne. Ne on tarkoitus tulevan viikon aikana myös takapihan kompostipaikkaan. Kesällä hankittu trampoliini pitää myös siirtää talviteloille, joten tekemistä vielä riittää pihalla. Muutoin jo alkaa talvi painamaan päälle, ja se tarkoittaa meillä, että saa huokaista pihatöiden suhteen muutaman kuukauden. Sen vuoksi syyslomalla sain jopa ommeltua jotakin näkyvää, mutta siitä sitten tarkemmin ensi viikolla.                                                                                                                                                                                                                                                                                   * sisältää mainoslinkin

Vinkkaan myös vielä, että jos olet kiinnostunut hankkimaan lisäansioita, niin esittelin täällä pari postausta sitten miten voit päästä lisäansioille skannaamalla omat kauppaostoksesi kotona. 


Miten sinuun vaikuttaa talviaikaan siirtyminen?


6 kommenttia:

 1. Meillä siirrytään talviaikaan vasta ensi viikonloppuna. Kun nukkumisesta tykkään, niin ei haittaa vaikka tunnin saakin lisää :)

  Mä tykkään pinaatista myös. Siitä tulee aina mieleen Kippari Kalle. Pinaattiletut ja -keitto ovat ihan herkkua.

  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä aika on aamusta sopiva, kun on virkeä olo heti. Illalla vaan tulee pimeä aikaisin. Pinaatti oli tosiaan Kippari-Kallen herkkua.

   Poista
 2. Ei tämäkään muutos ole vaikuttanut mitenkään minuun, onneksi. Inhoan tuota kellojen siirtelyä, ihan turhaa touhua sanon minä.
  Pinaatista valmisti juuri lauantaina siskon perheelle ison piirakan. On kyllä herkullista.
  Mukavaa viikkoa sinulle Aikku <3

  VastaaPoista
 3. Tulikohan tuo edellinen kommenttini perille? Ei ole onneksi vaikuttanut minuun mitenkään tämä muutos, mutta inhoan kellojen siirtelyä, saisi minun puolestani loppua kokonaan. Pinaatista valmistin lauantaina siskon perheelle ison piirakan, on kyllä hyvää herkkua!
  Ihanaa viikkoa sinulle Aikku <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli perille viesti. Jospa kellojen siirtely loppuisi, eikö siitä ole tehty myös kansalaisaloitekin? Pinaattipiirakka kuulostaa herkulliselle!

   Poista
 4. Pinaatti on kyllä hyvä ja terveellinen raaka-aine. Pinaattiletut ovat meidän perheen lempparit. Pitääkin taas tehdä joku päivä...vaikka omat pinaatit pitää hakeakin kaupasta. ;) Mukavaa marraskuun ekaa sinulle. 🌞

  VastaaPoista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com