13.6.2022

Maissi ja tomaatit kasvihuoneeseen

Kotona on riittänyt puutarhan kanssa paljon töitä, kun on pitänyt saada laitettua kasvualtaat kuntoon kevään jäljiltä. Rikkaruohoa pukkaa joka suunnalta ja kaksi erilaista kasvia on levittäytynyt joka puolelle istutuksia. Jos voin sanoa, että oikein riesa on niistä etenkin toinen. Ikäviä rikkakasveja leviää, jos olet saanut esimerkiksi tutulta kasvin omaan pihaan tai puutarhaan. Sen mukana voi tulla juuret tai siemenet mullan mukana. Onhan se kiva saada tai jakaa kasveja ystävien kesken, mutta toinen puoli voi olla sitten se, että saat mukana jonkun helposti leviävän kasvin. Kasvulaatikkoa kunnostus vaatii koristekivistä tai -katteista huolimatta kunnostusta ennenkuin kasvit pääsevät kunnolla kasvamaan. Lannoitin kukat, mansikat, viinimarjapensaat,  nurmikon ja puut Puutarhan kevät-lannoitteella. Nyt kaikki ovat lähteneet hyvin kasvamaan. Kasvihuoneeseen ostin kaksi tomaattia ja maissit. Kokeilen ensimmäistä kertaa maissin kasvatusta. Maissi pitää istuttaa syvään sankoon kasvamaan, että juurilla on tilaa olla. Lisäksi ennen istutusta laitoin syvän kolon maissin juuria varten ja pohjalle ihan kanankakkaa lannoitteeksi. Tomaateille tein saman, kun laitoin ne kasvihuoneen kasvulaatikkoon. Kanankakan päälle kannattaa laittaa vähän multaa, että lannoite ei tule suoraan juuriin. Näin myyjä opasti taimien istuttamisen. 

Kurkku ja amppelitomaatti ovat myös kasvihuoneessa kasvamassa, mutta niiden taimet ovat vielä pieniä. Laitoin sen verran myöhään siemenet itämään, mutta toivon mukaan ne kasvavat kunnolla. Täällä on kasvihuoneen kasveista ollut  aiemmin postausta! Kasvihuoneen multa on tänä vuonna Green Caren Puutarhamultaa. Samaa multaa laitoin myös kesäkukille erilaisiin ruukkuihin.Kasvihuoneeseen laitoin myös alennuskorista ostamani dahlian juurakot. Olen joskus kauan sitten kasvattanut dahlioita, joten saa nähdä tuleeko näistä mitään alkuja. Yleensä olen sisällä esikasvattanut gladioluksia, joita on sitten saanut kesän aikana myös maljakkoon kauniita kukkia. Gladioluksista löydät täältä postausta.Tänä kesänä puutarhassa on kolme kasvulaatikkoa, joissa on viime syksynä laitettu kasvamaan valkosipulia. Niiden varret ovat jo pitkät. Laitoin lisäksi salaattia, hernettä, tilliä ja retiisiä kasvamaan Green Caren puutarhamultaan, josta jo tuolla edellä kirjoitinkin. 

Maljakkoon saan jo kukkia omalta pihaltani. Nyt kukkii juhannuksen kukka eli kullero, joita keräsin maljakkoon toisen keltaisen kukan seuraksi.
Kesälomalla on käyty onkimassa ja saatu myös ihan suuria ahvenia ongella. Lapsenlapset ovat käyneet myös vaarin kanssa veneellä retkellä ja koululainen on saanut myös kokeilla virvelöimistä. Hän on saanut kaksi kalaakin virvelillä hauen ja ahvenen. Kesälomalla on tarkoitus myös käydä ongella monta kertaa. 
Mitä sinä olet istuttanut kotiin puutarhaan tai pihaan? 9 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla seuraan sinun maissin kasvatusta. Aivan unohdin piti minunkin sitä kokeilla. Ensi vuonna sitten. Näyttävät lehdetkin maississa.
  Ihanasti omppopuu sielläkin kukkii🌸
  Kesä on niin parasta aikaa. Hyvällä mallilla sinullakin kaikki kukoistavat.
  Täälläkin tomaattia,chiliä,yrttejä,perunaa,porkkanoita ja kukkien loistosta nautin. Ja omenapuun kukista.
  Aurinkoisia kesäpuuhia sinulle💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä maissi on hauska testata, että saanko kasvamaan sen miten.Chili on mukava kasvatettava, ja on tuottanut paljon satoa. En ole nyt aikoihin sitä kasvattanut, kun tuntui ettei se sopinut mausteeksi ruokiin miehen mielestä.Mut laitan maissista päivitystä!

   Poista
 2. Tänä vuonna en ole laittanut mitää takapihalle. Ostin sinne sentään viime kesänä uuden kalustuksen, mutta muuten en ole pihalle tehnyt mitään. En oikein viihdy meidän takapihalla kun kaikki näkee sinne ja en tykkää olla siellä samaan aikaan naapurin kanssa :( Ehkä lomalla saisin sinne edes kukkia laitettua.
  Ihanaa viikkoa sinulle Aikku <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin hankala, jos takapiha näkyy muille.Meillä on tiivis tuija-aita naapurin suuntaan.

   Poista
 3. Juuri noiden rikkaruohojen vuoksi olen tullut vähän araksi ottaa vastaan taimia toisilta:) Yhden pienen kukkapenkin poistin kun sieltä puski kovasti leviävää rikkaruohoa tms. josta ei tahdo päästä millään eroon .
  Maissin laitoin muutama vuosi sitten kasvihuoneeseen kasvamaan. Hyvin kasvoi ja sain peräti kaksi maissia. Kasvoi vaan niin korkeaksi että ei menannut kasvihuoneen katto riittää;):) Hyvää oli:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyköhän mun maissille samoin,mutta voin siirtää astian ulkoterassille, jos katto tulee vastaan.Kiitos vinkistä!Taimivaihdot tuovat ne rikkaruohot mukanaan joskus, se harmillista.

   Poista
 4. Minä olen laittanut ainoastaan salaattia ja tilliä sekä persiljaa. Mökillä on myös hernettä. Kylvin popcornin siemeniä isoon ruukkuun, mutta eikös vaan linnut nokkineet niitä ja levittivät pitkin terassin lattiaa useana päivänä, joten peitin kannella koko kylvöksen ja enää en yritä toista kertaa. Kesäkukkia minulla on aika paljon ja siemeniäkin kylvin, mutta sen verran myöhään ettei niistä vielä koristeeksi ole.
  Ihanaa kesää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävipä hassusti sun poppareille!Mut toivotaan, että kukat alkaa kasvaa ja kukkia!

   Poista
 5. Suosittelen kokeilemaan!Jotkut amppelitomaatit tai -mansikat menestyvät myös terassilla.

  VastaaPoista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com