25.6.2020

Lavakaulukseen maalaus ja mansikkamaa

Lavakaulukset ovat tulleet käteviksi kasvimaan tekemistä helpottamaan kotiin. Minun kasvimaalla on ollut jo monta vuotta kaksi lavakaulusta tavallisen kasvimaan lisänä. Omissa lavakauluksissa olen kasvatellut mitä milloinkin. Tänä kesänä lavakauluksissa kasvaa salaattia, sipulia ja hernettä. Laitoin myös kesäkukkia yhteen riviin kasvamaan, mutta eivät ole itäneet. Kasvimaalla on ollut myös parissa kohdassa myöskin huonoa itävyyttä siemenissä.

Uusi lavakaulus tuli ostettua Hankkijalta ja se oli käsittelemätöntä puuta. Kävin kyselemässä sitten toisesta rautakaupasta luontoystävällistä puunkäsittelyainetta. Myyjä ehdotti myöskin tervaa, mutta päädyimme sitten ekologiseeen puuöljyyn, joka sävytettiin harmajalla. Sokevan pensseli löytyi varastosta, joten sain sillä öljyttyä lavakauluksen. Tästä lavakauluksesta tulee tyttären pihalle oma pieni mansikkamaa.



 Öljysin lavakauluksen meidän autokatoksessa ja suojasin suurella pressulla betonisen alustan. Lavakauluksen öljyäminen kuivaa muutamass tunnissa näin kesäaikaan. Sudin öljyä vain yhden kerroksen. Lavakauluksen sisäpuolelle laitoin öljyä vain yläosaan noin vajaan 10 sentin korkeudelle.


Lavakauluksen asensimme nuoremman tyttären avustuksella siten maahan, että kaivoimme ensin maasta nurmikkokerroksen pois lavakauluksen kokoisen alueen ja lisäksi parikymmentä senttiä sen yli. Ylijäävä alue rajattiin puilla, että sen reunan läheltä pystyy leikkaamaan vielä hyvin ruohonleikkurilla. Alapuolelle laitoimme maisemointikankaan rikkaruohojen leviämitä varten. Lavakauluksen reunan ulkopuolelle tuli koristeeksi kiviä. Multaa lavakaulukseen meni n. 180 litraa eli 3,5 säkkiä. Mustan mullan sekaan laitoimme kanan kakkaa lannoitteeksi. 


Lopuksi laitoimme taimia tähän lavakaulukseen noin  30 sentin välein, samoin kuin olisi tavallinen mansikkamaakin tehty. Mansikan taimet ovat vielä tässä vaiheessa lavakauluksessa ilman mustaa mansikkamuovia, koska siitä nyt on vielä helppo nykkiä rikkaruohot pois. Ja näillä näkyminen en ehkä laita siihen muovia, vaan mansikan taimet saavat kasvaa siinä valtoimenaan. 


Mansikantaimet olin ottanut meidän masikkamaan rönsyistä, ja niitä olin juurruttanut astiassa varmaan pari kolme viikkoa. Taimet ovat lähteneet hyvin kasvamaan ja nyt jopa kukkivat. Mansikkasatoa on siis odotettavissa lavakaulukseenkin.

Onko sinulla lavakauluksia käytössä?




3 kommenttia:

  1. Mansikat = kesä ❤
    Meillä on vain lavakauluksia hyötypuutarhassa. Kasvatan mansikoita, yrttejä, salaatteja, kesäkurpitsaa ja avomaankurkkua. Aurinkoisia ja puutarhan takia sopivan sateista päiviä ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä kokeilla kesäkurpitsaa ja avomaankurkkua meilläkin. Kurkkua ensi kesänä ja siirrän kaivarista yhden jo nyt lavakaulukseen. En saanut siemeniä itämään yhteen kaulukseen nimittäin. Mansikoita odottelen omalta maalta myös❤️

      Poista
  2. Minä olen lavakauluksista haaveillut, mutta meidän piskuinen pihamme alkaa jo nyt käydä vähän ahtaaksi :D Kätevät ne ovat :) Iloista heinäkuuta!

    VastaaPoista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com