28.7.2020

Tomaattien ja kurkun kasvatus kotona kasvihuoneessa

Kasvihuoneessa on kukoistaneet tänä kesänä erityisesti kurkut ja tomaatit sekä yrtit. Minikurkut laitoin itse kasvamaan keväällä ja niissä on nyt tällä hetkellä ainakin 10 kurkkua valmiina. Maultaan minikurkut ovat maukkaampiakuin pitkät tavalliset kurkut. Minikurkut eivät ehdi olla kauaa kotona jääkaapissakaan, kun ne tulee nopeasti syötyä. 

Kurkku kasvaa oikeastaan itsestään, joskus tarvitsee katkoa alimpia lehtiä ja kiinnittää kurkun oksia ylhäältä kiinni, kun ne muutoin valtaavat kasvihuoneen lattiaa.Tomaatteja on sekä pitkässä varressa että amppelitomaattia samassa kasvualustassa. Tavallisissa tomaateissa on paljon vihreitä tomaatteja, joten nyt odottelenniiden kypsymistä ja värin vaihtumista punaiseksi. Pari tomaattia toin sisälle kaappiin, ja testaan vaihtuuko niissä väri yhtään nopeammin.Kesäkurpitsoissa näytti ensin sille, että niihin ei tule alkuja ollenkaan ja kukat tipahtavatheti pois. Nyt kolmessa kesäkurpitsassa on kaikissa kaksi tai kolme kesäkurpitsan alkua. Kasvimaalla on myös yksi kesäkurpitsa kasvamassa vanhan kompostikasan päällä. Siinä ei ole kesäkurpitsan alkuja vielä, mutta onneksi kukkii.Kasvihuoneen kasveja lannoitin istutusvaiheessa kanankakalla ja nyt olen kerran viikossalaittanut Kekkilän Luonnonmukaista tomaattilannoitetta kasteluveteen.Kekkilän Luonnonmukainen tomaattilannoite sopii myös muille satoa tuottaville kasveille, joten se käy kaikille kasveille kasvihuoneessa. Amppelitomaatit ja - mansikka saavat samalla lannoitteella uuttavoimaa sadon tuottamiseen.


Kasvihuoneessa pidän kattoikkunaa auki päivisin ja aamulla jätän myös kasvihuoneen oven auki, että pörriäiset pääsevät sinne ja kasvit tuulettuvat yön kosteuden jäljiltä.Kasvihuoneen seiniä ja koko katto on uusittu tänä vuonna, koska kennolevyt alkoivat haprastua ja uskon, että valo ei päässyt enää niin hyvin valaisemaan kasvihuoneen kasveja. Kärkkäiseltä löytyi halpoja kennolevyjä, vaikka päätyosiin piti sitten itse silikonia apuna käyttäen jatkaa kennon kokoa seinässä.Tykkäätkö sinä kasvattaa itse kasveja? 

6 kommenttia:

 1. Upeaa vehreyttä!
  Rikkaruohot kasvavat parhaiten, mutta satoa tulossa hiven myös pensasmustikoista, herukoista, kirsikoista ja luumuista...
  Amppelitomaatteja kasvattamin aiemmin, mutta kun lomamatkojen aikaan aina ränsistyivät, korjaan satoa vain kaupan vihannestiskiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaa meilläkin rehottaa rikkaruohoista. Joku ihme piikkivarsinen rikkaruoho on sinne pesiytynyt kiusaksi. Kaupan vihannestiski on varma valinta😁

   Poista
 2. Tänä kesänä olin niin laiska, että en tule saamaan satoa kuin mansikoista ja salaatista :)
  Ihan mielettömältä näyttää kasvu sinun kasvarissa.
  Kaunista iltaa sinulle Aikku <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ensi kesänä aion kasvimaan pienentää kasvulaatikoihin näillä näkymin. Mansikat ja salaatit ovat hyviä ja parhaimpia kotikeittiöön.

   Poista
 3. Hankimme vihdoin tänä kesänä talon, jonka pihassa on tilaa myös kasvihuoneelle. Tänä kesänä emme taida enää keretä, mutta ensi kesänä olisi ihana saada jo ainakin mansikoita, kesäkurpitsoita ja tomaatteja omasta sadosta. Kuinka tuo silikonilla kennolevyjen jatkaminen oikein käytännössä onnistui?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Levyt piti tarkasti leikata ja päädyissä tuli juuri kasvihuoneen rungon metalliosaa vasten.Sitten lämmin ilma, että silikoni kuivui äkkiä. Saumasta tuli suht siisti. Valmistajat myyvät kennolevyä varaosina, usein on tuhottomankalliita, mutta tämä Kärkkäisen on halpa. Suosittelen mittaan oman kasvarin seinien leveyden, niissä on eroja.

   Poista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com