14.4.2022

Remontoijan muistilista kerrostalossa

Remontoijan muistilista on tarpeellinen, jos sinulla ei ole kokemusta asunto-osakeyhtiön remontoinnista aiemmin tai oletko joskus remontoinut kauan aikaa sitten. Joku teistä voi suunnitella asunnon flippausta kenties, ja sitä kautta remontin tekemistä. Flippaus tarkoittaa sitä, että ostat remonttikohteen vaikka kerrostalosta ja kunnostat sen myytäväksi eteenpäin tai laitat asunnon vuokralle. Flippaamalla voit tehdä pienen voiton itsellesi tai kivan vuokrakohteen asuntomarkkinoille. Flippausryhmiä löytyy vaikka Facebookista, jos sellainen sinua kiinnostaa. 


Mutta asiasta siis takaisin  remontoijan muistilistaan. Kun aloitat remonttia, niin sinun pitää pyytää lupa kirjallisesti isännöitsijältä. Heillä voi olla tähän oma lomakkeensa. Pieniä remontteja voi tehdä ilman kirjallista lupaa, jos remontti on vaikka seinän maalaus, tapetointia tai listojen vaihto. Lattiaremontti vaatii jo luvan, ja se kannattaa laittaa hyvissä ajoin isännöitsijälle. He kokoustavat ja sen jälkeen sinulle tulee lupa. Lupaa varten joudut myös teettämään vaikka asbestikartoituksen, jos asunto on tehty ennen vuotta 1994. Meidän kerrostaloasunto oli tehty, ennen tuota maagista vuotta ja asbestimittaukset kävi tekemässä yritys. Ajan sain varattua samalle viikolle ja näytteet työntekijä kävi ottamassa kaikista huoneista, johon remontti tuli. Asbestikartoitus ei ole kallis n. 200€, joten suosiolla sen voi teettää yrityksellä. Itse voit myös ottaa näytepalat ja toimittaa ne laboratorioon. Asbestimittauksen tulokset tulevat sähköpostiin parissa päivässä ja se pitää myös lähettää isännöitsijälle, että he antavat luvan remontin aloittamiseen. 

Alakuvassa lähtötilanne ennen remonttia ja täältä voit lukea remontin alkuvaiheesta:

Remonttiin liittyvät tarvikkeet sinun kannattaa kilpailuttaa ja ostaa mielellään yhdestä paikkaa. Jos tuotteet pitää tilata, niin niihin kannattaa varata viikko tai kaksi toimitusaikaa. Kysy myös myyjältä, onko vaikka lattiamateriaalia miten heillä varastossa, jos sattuu, että sitä tarvitset lisää remontin edetessä. Lattiaremontissa kannattaa aina ottaa laminaattia tms. kaksi pakettia ylimääräistä. Sitten kauppa voi lupautua ottamaan takaisin täydet paketit, joten muista ottaa lasku tai lähete mukaasi, jos palautat tavaraa. Meillä oli hyvä myyjä K-Raudassa, joka osasi katsoa tarjoukseen kerralla kaikki tarvittavat tykötarpeet. 

Sitten muistilistalle pitää laittaa astianpesukoneen tulppaus, jos tiskari pitää siirtää lattian asennusta varten. Tätä ei voi itse tehdä, vaan siihen suosittelen ottamaan tarjouksen lvi-alan yrityksestä. Lisäksi ennen remonttia pitää laittaa asukkaille tiedoksi remontin aikataulu esimerkiksi alakerran seinälle. Remontti pitää tapahtua ns. virka-aikana. 

Remontista aiheutuvat jätteet pitää lajitella ja kuljettaa pois  jätteen keräyspaikalle. Tämä kannattaa selvittää vaikka isännöitsijältä. Taloyhtiön rapun eteen voit saada luvan peräkärryn säilyttämiseen hetkellisesti. Tässäkin pitää huomioida, että asukkaat pääsevät kulkemaan joustavasti ohi. 

Tässä nyt remontoijan muistilista sinulle, jos suunnittelet remontoimista tai flippaamista. Meillä lattian asentaja oli laittanut niin viimeisen päälle rulliin vanhat lattiamatot, mutta se on sitä, kun ammattitaitoinen yrittäjä osaa hommansa. 

Remontti nostaa muuten aina asuntosi arvoa ja näin säilyttäsä asunnon hyväkuntoisena myös. Lattiaremonttiin suosittelen yritystä, koska siitä saat myös kotitalousvähennyksen. Sen voit laittaa maksettuasi remontin heti Omavero,fi -sivustolla omaan verotukseen vähennykseksi. 


Ostatko sinä remonttipalvelun vai teetkö itse? 4 kommenttia:

 1. Hmmm-mym, omakotiasumisessa on kyllä puolensa, mitään ei tarvitse kysyä keltään! :)
  Paitsi naapurilta, jos rakentaa uutta pihavajaa, ja siihen kyllä tarvittiin ihan virallisempikin lupa. Ai niin juu, ja kylpyhuoneremppa yläkerrassa vaati myös monenmoista lupaa...
  Remppasin kerrostalokolmioni parisenkymmentä vuotta sitten, ennen kuin tapasin Miehen. Kaikki lattiamateriaalit vaihdettiin ja yksi seinäkin kaadettiin ja rakennettiin uudelleen, mitään lupia kysellyt. Myös sauna paneloitiin uudelleen ja hankin muotolauteet, ihan omalla luvalla meni sekin... Ei kyllä taitaisi enää onnistua, valveutuneet naapurit viimeistään saattaisivat kysellä lupien perään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne ajat muuttuvat ja taitaa olla ennen kaikki eri tavalla. Nyt luvat ovat tärkeitä ja varmaan myös vaikuttavat siihen, että ei tule vesivahinkoja ym. ja ympäristösuositukset määräävät jätteiden lajittelut.

   Poista
 2. Tykkään maalata ja tapetoida, mutta jos jotain isompaa pitäisi esim. seinän purku tai sähkötyöt, silloin pyytäisin ammattilaisia apuun.
  Ihanaa pääsiäisen aikaa sinulle Aikku <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä taito osata itsekin jotain! Onneksi helppo oppia vaikka tapetoimaan.

   Poista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com