16.5.2019

Poropiirakka- nopea suolainen leipoa

Poropiirakka on nopea suolainen tarjottava juhlapäivänä, viikonloppuna tai muuten herkutteluhetkeen sopiva hiukan erilainen tarjottava. Useimmiten tulee tehtyä kinkkupiirakkaa, joka on kyllä helppo ja maukas sekin piirakka. Siitä täytyykin laittaa tänne blogiin ohjetta, kun teen seuraavan kerran. Nyt jaan tämän poropiirakan ohjeen, jos sinua kiinnostaa erilainen piirakka maultaan.

Äitienpäiväksi halusin tehdä jotain erilaista maultaan, mutta kuitenkin ruokaisaa syötävää täytekakun lisäksi kahvipöytään. Poropiirakassa maku tulee porosta, ja sitä pehmentää ruokakerma ja persilja tuossa päällä. Poropiirkan voit tehdä gluteenittomana ja laktoosittomana.

Meillä tykätään suolaisista piirakoista ja uskon, että sinäkin tykkäät tarjota suolaista piirakkaa makean ohella. Vai kuinka? Poropiirakkaan ihastuin heti ja myös muut kyllä tykkäsivät. Poro ei ole mikään edullinen hinnaltaan esimerkiksi tuo 150 grammaa painava muru. Mutta juhlissa on joskus hyvä ollakin jotain erilaista vaikka tätä poroa.




Poropiirakka (g, l)

100g margariinia tai voita
0,5 dl juustoraastetta
2 dl jauhoa (gluteeniton)
3 rkl vettä

Nypi jauhot, juustoraaste ja pehmeä margariini keskenään. Lopuksi lisää taikinaan vesi. Voitele piirakkavuoka ja laita gluteeniton korppujauho. Taputtele jauhon avulla taikina vuokaan.

Täyte: 

150 g pororouhetta
sipulia hienonnettuna (laitoin vähän, koska Papu ei tykkää sipulista)
2,5 dl ruokakermaa
120 g juustoraastetta (makusi mukaan, käytin Valion luomu justoraastetta, mutta käy myös Emmental)
0,5 pkt Koskenlaskija sulatejuustoa
2 munaa
suolaa
pippurisekoitusta rouheena (myllystä laitan)
ruohosipulia tai persiljaa maun mukaan

Pilko sipuli ja yrtit. Tee Koskenlaskijasta pieniä nokareita. Sekoita sitten  kaikki aineet keskenään omassa astiassa.

Voit myös kuullottaa sipulin pannulla, sulattaa siihen Koskenlaskijan sulatejuuston, lisätä kerman ja juustorouheen. Sitten yhdistää ne munien, yrttien ja mausteiden kanssa astiassa. Kaada täyte poropiirakan päälle.  Paista 200 asteessa 30 min uunin keskitasolla.






Valmis piirakka näyttää tälle (kuva alhaalla). Täyte on siitä helppo valmistaa, että siihen voit soveltaa myös oman makusi mukaan aineita. Juusto voi olla enemmän mausteisempaa. Itse laitoin Emmentalin (sitä yleensä käytän) tilalle tuota Valion luomu juustoraastetta, koska Koskenlaskijan sulatejuusto oli nyt sitä tujumpaa versiota. Yrtit ovat aina piste iin päälle ja tuovat myös väriä kermaiseen täytteeseen. 

Piirakka sopii myös toukokuun juhliin, kun on valmistujaisjuhlia ja ylioppilasjuhlia. Meidän valmistumisjuhlista voit lukea täältä, mitä silloin tarjoiltiin vieraille. Juhlamenyyn suunnittelimme yhdessä tyttären kanssa. Toinen valmistumisjuhlatarjoilun menyy löytyy täältä.  Tänä vuonna pääsemme vieraaksi juhlaan, joten herkuttelua on edessä tänäkin vuonna. 

Jos sinulla on tarve kauniille kakkuvuoalle, niin täältä löytyy aivan ihania valikoimia erilaisia juhlapöydän kruunuja! Klikkaa tänne! Lisäksi Kitchentime -verkkokaupassa on lahjaideoita kesänjuhliin -50 % alennuksella. Sivustolta löytyy upea lahjaopas, jos etsit myös lahjaideoita valmistujalle.  Alennus koskee valittuja tuotteita. 






Mitä suolaista piirakkaa sinä teet yleensä?

4 kommenttia:

  1. Kuullostaapa hyvältä! Kyllä suolainen tekee aina kauppansa kaikissa juhlissa.
    Kiitos ohjeesta ja hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suolainen on aina hyvää, ja piirakat saa nopeasti tehtyäkin.Makuja voi vaihdella maun mukaan.

      Poista
  2. Ai että, varmasti hyvää! Minä teen hirveän harvoin suolaista piirakkaa, katkarapupiiraasta tykkään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katkarapu sopii hyvin myös ja on erilainen vaihtoehto. Hyvää tämä kyllä oli!

      Poista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com