16.12.2019

Diy: pilleistä pienet himmelit

Himmelin jouluaskartelua 

Pilleistä voit tehdä himmelin, jos et löydä aitoja luonnon omia olkipillejä. Me teimme lapsena kotona puidun viljan oljista himmeleitä. Veljeni taisi tehdä aivan suurenkin himmelin, jos muistan oikein.  Minä tein näitä pieniä himmelin kuutioita oljesta. Silloin oli usein kotona omasta takaa olkia.

Nyt harjoittelimme himmelin tekemistä pilleistä seitsemän vuotiaan kanssa. Hän jaksoi melkein tehdä himmelin yhden kolmiulotteisen himmelin osan, jouduin hiukan kuitenkin auttamaan. Olkihimmelit ovat meillä trendikkäät mustat ja puun sekä mustan värisillä puuhelmillä koristeltuina.Himmelin kuutio-osa syntyy tämän kuvion mukaan. Ohje on lainattu Et-lehden sivulta. Pillit voit leikata valmiiksi esim. 6, 12 tai 24 cm; n levyisiksi. Yhteen kuvioon tarvitset siis yhteensä 12 samankokoista pilliä. Lisäksi tarvitset siimaa. • Pujota kolme pilliä kolmioksi siimaan. Solmi pää yhteen.(1-3 kohdat)
 • Pujota sitten 2 pilliä lisää ja solmi kolmiok­si ensimmäisen kolmion alakulmaan (4-5 kohdat).
 • Pujota taas 2 pilliä ja solmi kolmioksi edellisen kolmion yläkulmaan (6-7 kohdat) 
 • Pujohta taas 2 pilliä ja solmi kolmioksi edellisen kolmion yläkulmaan (8-9 kohdat). Toista vielä (10-11 kohdat).
 • Lopuksi Pujota vielä 1 pilli siimaan ja solmi siima aloituskol­mion huippuun.


 • Kuljeta siimaa pillin sisällä aloituskolmion vasempaan kärkeen ja solmi siihen viimeinen kärki. Näin sinulle muodostuu pilleistä kuutio. Voit tehdä kuutioita useamman ja liittää yhteen. Tai voit tehdä erikokoisia kuutioita ja koota niistä ison himmelin. 

kuva lainattu https://www. et.lehti.fi
Ripustin ensin nämä pillihimmelin kuutiot lasitetulle terassille, kun siellä sattui olemaan kuurankukkia pitkin lasiseiniä. Lopullinen paikka näille pienille himmeleille löytyi keittiön ikkkunan vierestä. Sopivat niin hyvin keittiön uusien verhojen pariksi ja mustia helmiä on myös keraamisessa kukkaruukussa. Keittiöstä on ollut täällä vasta kuvia, kun keittiöön laitoin ompelemani verhot.


Himmelit ova aikoinaan tulleet sanasta Himmel eli taivas. Himmeli koostuu yleensä yhdestä isosta peruskuviosta ja sihhen liitetään kuusi pientä osaa. Himmeli laitetaan roikkumaan kattoon ja se pyörii kauniisti ilmavirran siihen osuessa. Himmeliä on ennen vanhaan pidetty katossa, että se toisi onnea saaman hyvän sadon taloon. Mitä isompi himmeli oli, niin sen parempi sato.

Joskus on kiva askarrella ihan pieniä ja helppoja askarteluja. Näin pienetkin jaksavat olla mukana touhuamassa ja saada kehitettyä omia kädentaitoja. Pillien pujottelu himmelin kuutioon oli ihan haasteellista aikuisellekin, joten ihan näin muutamalla himmelikuutiolla me nyt pääsimme innostuksen alkuun tehdä himmelin osia.

Diy-jouluaskarteluja löytyy täältä paperinarukranssi, johon voi laittaa sisään ledvalot ja täällä on blogini suosituin diy- paperinarukranssi, joka huurteiset puun oksat valotuikkujen loisteessa.


Oletko sinä askarrellut joulun alla kotona jotain?

9 kommenttia:

 1. Kiitos selkeistä ohjeista. Ennen joulua en enää ehdi askartelemaan, mutta mikä estää tekemästä himmeliä joulua jälkeen, ei mikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Himmeliä voi pitää esillä joulun jälkeenkin.Ei pelkästään joulukoriste.

   Poista
 2. Tänä vuonna olen askarrellut paljon töihin erilaisia koristeita.
  Ihania pieniä himmeleitä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisin kokeilla myös oljesta tehdä näitä.Askartelu on mukavaa ja saa ajatukset muualle.

   Poista
 3. Kiitos kivasta ohjeesta! Monesti on pitänyt kokeilla himmelin tekemistä, mutta aina se on jäänyt. Himmelit ovat niin kauniita.
  Löysin vasta blogisi pariin ja jäinkin heti lukijaksi:)
  Tunnelmallista joulunaikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä!Pitääpä tulla vasta vierailulle blogiisi!

   Poista
 4. Kivat ja kauniit pikku himmelit. Tykkään tuosta mustasta väristä.
  Enpä ole mitään askarrellut tänä vuonna, mutta olen kutonut kahdet säärystimet lapsenlapselleni joka niitä toivoi joululahjaksi.
  Mukavaa joulun aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säärystimet on kivat.Itse sain joskus villaiset säärystimet lahjaksi, niitä pidän usein jaloissa.

   Poista
 5. Kivat pikkuhimmelit. Olen tehnyt joka joulu himmelin, mutta en tänä vuonna. No tehtiinhän kranssihimmeli käsityökoulussa. Se olikin sellainen jätti-iso :)

  VastaaPoista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com