30.6.2020

Ulko-oven edustan betonilattian maalaus ja betoniluiskien maalaus

Täällä on nyt maalausprojekteja ollut monenlaista ja yksi niistä on ollut kodin kuistin betonilattian maalaus. Kuistin lattia oli aikojen saatossa päässyt edelliseltä omistajalta huonoon kuntoon. Huoltomaalauksia on välillä meidän jokaisen tehtävä tai teetätettävä, että kodin arvo säilyy. Pääsisäänkäynnin betonilattian maali oli kulunut monesta kohtaa pois ja pieniä kolojakin oli päässyt syntymään betoniin.Talon väri on vaalean keltainen ja maalattu kivijalka ruskea, joten päädyimme tyttäreni kanssa siihen, että betonilattian väri on ruskea. Rautakaupassa betonille tarkoitettu maali sävytettiin sitten ruskeaksi Tikkurilan värikartan mukaan.

Pääsisäänkäynnin betonisen lattian puhdistus oli ensin tärkein alkutyö, ja sen tein ihan harjaamalla ja mopilla pyyhkien puhtaaksi. Alakuvan oikeassa reunassa näkyy jo maalattua buutta betonin pintaa, eli betoniin soveltuva maali peitti pinnan erinomaisesti.Betonimaali oli helppoa sivellä siveltimellä molempiin suuntiin ja myös vinottain. Apulaiseni seitsemän vee maalasi minun kaverina ja hän sai hyvää jälkeä aikaiseksi. Sokevan pensselit ovat oma luottotuotteeni maalauksessa, koska niistä ei irtoa harjaksia. Täältä voit lukea Sokevan pensseleillä maalauksestani aiemmin.Uuden maalipinnan saivat myös varastoon menevät betoniset luiskat. Kulunut betonin pinta imi maalia itseensä kovin, joten jouduin ostamaan vielä toisen maalipurkinkin. Yhteensä neliöitä pääsisäänkäynnin kuistilla ja kahdella betoniluiskalla oli n. kahdeksan neliömetriä.
Viikonlopun ristiäisiä varten pääsisäänkäynti oli nyt hyvässä kunnossa ja kukka-asetelmat olivat aseteltu paikoilleen. Eilen aloitimme vanhempieni talon maalaamista ja itse maalasin siellä myös heidän pääsisäänkäynnin kuistin aitaa ja palkkeja. Siitä projektista myöhemmin juttua! Kädet maalissa loma jatkuu.

Onko sinun kotona maalaushommia tänä kesänä? 25.6.2020

Lavakaulukseen maalaus ja mansikkamaa

Lavakaulukset ovat tulleet käteviksi kasvimaan tekemistä helpottamaan kotiin. Minun kasvimaalla on ollut jo monta vuotta kaksi lavakaulusta tavallisen kasvimaan lisänä. Omissa lavakauluksissa olen kasvatellut mitä milloinkin. Tänä kesänä lavakauluksissa kasvaa salaattia, sipulia ja hernettä. Laitoin myös kesäkukkia yhteen riviin kasvamaan, mutta eivät ole itäneet. Kasvimaalla on ollut myös parissa kohdassa myöskin huonoa itävyyttä siemenissä.

Uusi lavakaulus tuli ostettua Hankkijalta ja se oli käsittelemätöntä puuta. Kävin kyselemässä sitten toisesta rautakaupasta luontoystävällistä puunkäsittelyainetta. Myyjä ehdotti myöskin tervaa, mutta päädyimme sitten ekologiseeen puuöljyyn, joka sävytettiin harmajalla. Sokevan pensseli löytyi varastosta, joten sain sillä öljyttyä lavakauluksen. Tästä lavakauluksesta tulee tyttären pihalle oma pieni mansikkamaa. Öljysin lavakauluksen meidän autokatoksessa ja suojasin suurella pressulla betonisen alustan. Lavakauluksen öljyäminen kuivaa muutamass tunnissa näin kesäaikaan. Sudin öljyä vain yhden kerroksen. Lavakauluksen sisäpuolelle laitoin öljyä vain yläosaan noin vajaan 10 sentin korkeudelle.


Lavakauluksen asensimme nuoremman tyttären avustuksella siten maahan, että kaivoimme ensin maasta nurmikkokerroksen pois lavakauluksen kokoisen alueen ja lisäksi parikymmentä senttiä sen yli. Ylijäävä alue rajattiin puilla, että sen reunan läheltä pystyy leikkaamaan vielä hyvin ruohonleikkurilla. Alapuolelle laitoimme maisemointikankaan rikkaruohojen leviämitä varten. Lavakauluksen reunan ulkopuolelle tuli koristeeksi kiviä. Multaa lavakaulukseen meni n. 180 litraa eli 3,5 säkkiä. Mustan mullan sekaan laitoimme kanan kakkaa lannoitteeksi. 


Lopuksi laitoimme taimia tähän lavakaulukseen noin  30 sentin välein, samoin kuin olisi tavallinen mansikkamaakin tehty. Mansikan taimet ovat vielä tässä vaiheessa lavakauluksessa ilman mustaa mansikkamuovia, koska siitä nyt on vielä helppo nykkiä rikkaruohot pois. Ja näillä näkyminen en ehkä laita siihen muovia, vaan mansikan taimet saavat kasvaa siinä valtoimenaan. 


Mansikantaimet olin ottanut meidän masikkamaan rönsyistä, ja niitä olin juurruttanut astiassa varmaan pari kolme viikkoa. Taimet ovat lähteneet hyvin kasvamaan ja nyt jopa kukkivat. Mansikkasatoa on siis odotettavissa lavakaulukseenkin.

Onko sinulla lavakauluksia käytössä?
18.6.2020

Miten siivoan äkkiä kodin kuntoon?

Juhannustaikoja tein tänään kotiin siivousvinkkejä käyttäen, kun en jaksanut suursiivousta alkaa tekemään.Miten sen sitten tein? Keräsin tavaroita ja vein niitä oikeisiin paikkoihin, sinne mihin ne kuuluvat. Kummasti paikat saa näyttämään äkkiä paljon siistimmältä, kun tavarat eivät olpöydillä

Sitten aamulla innostuin järjestämään keittiön kaappeja ja yhden lasikaapin myös. En ole kuitenkaan aikonut viettää juhannusta keittiön kaapeissa. Tiskikaapissa on nyt nätissä rivissä muumimukit, Design lettersin ja muut mukit. Pihaleikkeihin tai tyttären tyttären leikkimökkiin menee käytöstä nyt lopulta poistamani astiat myös, joita on tullut katseltua riittävän kauan. Äitini luuli, että astiapino odottaa menoa tiskikoneeseen.Yksi juhannuksentaika oli se, kun siivosin vessat ja kylpyhuoneen uudella biologisella puhdistusaineella. BioSwipe Sanit pesuaineessa on jonkin verran tuoksua, niin siitä jäi todella hyvä kesäinen ja raikas tuoksu puhtaisiin tiloihin. BioSwipessa on probiootteja, joilla pitäisi olla hyvä vaikutus meihin ihmisiin myös. Hanat, altaat, suihkutelineet ja pöntöt sain samalla BioSwipella pestyä, ja lopputulos on kiiltävä ja puhdas.Yksi juhannustaikani on se, että lattioiden matot vain pyysin miestä imuroimaan ja itse luutusin lattiat, niin juhannus saa tulla. Näin helpolla suursiivouksella pääsen tänä juhannuksena. Koivun oksia tuon vielä lisää terassille ja sisälle hyvää tuoksua tuomaan.Juhannusjuhlaan valmistautuminen alkoi aamulla jo myös, kun testasin uutta Tupperwaren salaattilinkoa. Salaatin puhdistusveden saa salaattilingolla pois salaatin lehdistä näppärästi. Tein jäävuorisalaatista valmista salaattia grillausruokien seuraksi ja loput jäi Tupperwaren salaattilinkoon huomista varten. Tänään kaupan valmiit grillivalkosipuliperunat, grillitassut ja makkara maistuivat vanhemmilleni ja meille ulkoterassilla tänään. Hyvää ja rentoa Juhannusta!! Ja näppäriä juhannustaikoja toivotan myös sinulle!Miten sinun siivous sujuu nopeimmin? Teetkö juhannustaikoja?

14.6.2020

Hyggeilytila terassille - kulmasohva

                                                                         * kaupallinen yhteistyö Preeco , mainoslinkki merkitty *

Hyggeilytila syntyi terassille tällä uudella harmaalla kulmasohvalla. Takapihan oleskelutila eli terassi koostuu meillä kahdesta osasta ja toiessa osassa on kaksi aurinkotuolia ja pieni pöytä, ja toiselle puolelle terassia halusin saada kunnon hyggeilytilan, jossa on riittävästi tilaa istua ja makoilla vaikka hyvän kirjan kanssa kesän lämpiminä päivinä ja iltoina. Tässä alakuvassa on aamun tunnelmia terassilta varjossa.

Kulmasohvaan päädyin valintana sen vuoksi, että tämän kulmasohvan saa jaettua kahteen osaan (alakuva). Eli sohvasta saa myös kaksi erillistä sohvaa. Kulmasohvan väri on harmaa, jossa on kivasti kahta vaaleaa harmaan sävyä polyrottingin punoksissa. Kulmaohvan tyynyt ovat erittäin muhkeat ja väri on kaunis harmaaeen taittuva lähes valkoinen. Tyynyissä on myös vetoketjut, joten tyynyn päälliset voi myös pestä pyykkikoneessa. Kulmasohvan tilasin * Preeco -verkkokaupasta ja toimitusaika oli pari päivää tilauksesta. Tilaus oli erittäin nopea ja posti toi kolme pakettia kotiin saakka kannettuna. 

Kulmasohva oli helppo koota ja siinä oli mukana selkeät ohjeet. Meillä mies innostui kokoamaan ja ruuvailemaan ruuvit paikoilleen sohvaan. Minä sain asetella tyynyt paikoilleen. Kulmasohvakalustoon kuuluu myös suuri pöytä, jonka ääressä on tullut jo syötyä ja juotua teetä sekä kahvia. Tykkään tästä hyggeilytilasta siksi, koska siinä on näkymät takapihan istutuksiin ja nyt on omenapuu, kirsikkapuu ja päärynäpuu kukkimassa ja seuraavat puut jatkavat kukkimista.Sohvan ja pöydän väri sopivat hyvin terassin lattian kanssa, koska se on myös harmaa. Loppukesästä leposohva vaihtuukin lasiterassin sisään, koska se saa sitten olla siellä hyvässä säilytyksessä sitten seuraavaan kesään. Lasiterassi jatkaa mukavasti kesää pitkälle syksyyn. Harmaan kulmasohvan mitat sopivat hyvin lasiterassin sisälle, kun ne ennen tilausta vielä mittasin varmuuden vuoksi. Lasiterassin lattia on myös tumman harmaata laattaa, joten värivalinta sopii myös sinne kuin piste iin päälle.

Polyrottinki oli siksi oma valintani näihin * Preecon kalusteisiin, koska aiemmin meillä on ollut puiset puutarhakalusteet ja niiden huoltotyö on kovin työlästä, kun niitä pitää öljytä usein. Huoltovapaat kulmasohva ja pöytä ovat siksi juuri meille sopivat, kun terassin öljyämisessä on riittävästi tekemistä. Huoltovapaat kalusteet ovat sopivat myös terassin avotilaan, koska sateella vain täytyy muistaa kantaa tyynyt suojaan sateelta. Polyrottinki on kestävä valinta meidän sääolosuhteisiin; kestää sadetta, auringonvaloa ja muita säävaihteluita. Kalusteet ovat myös kevyet liikutella.Preeco on suomalainen verkkokauppa, joka tarjoaa jo 5000: n tuotteen valikoiman. Preecolta löydät monipuolisesti kaikkea niin kotiin, pihaan, puutarhaan, toimistoon kuin harrastukiinkin. Preeco on Suomen yrittäjien jäsenyritys ja on vuonna 2020 Preeco Trading Oy valittu Kauppalehden Kasvavien joukkoon vahvan kasvunsa ansioista.

  

Millainen hyggeily -kesäkaluste löytyy sinun terassilta?7.6.2020

Kesäkukkia amppeliin - boho ruukut

Kesäkukkia voi laittaa myös amppeliin roikkumaan kuten hopeaputousta . Tytär oli ostanut kaksi boho-tyylistä punottua koriruukkua ja hän halusi niihin laittaa tätä ihanaa hopeaputousta, joita laitoimme aiemmin kesäkukkaistutuksiin ruukkuihin ja laatikoihin. Niistä voit lukea täältä ! Punotut boho-tyyliset suojaruukut olivat ilman sisäosaa, ja näppärä tytär laittoi niiden sisälle muovisisuksen ja liimasi kuumaliimalla muovisisuksen punokseen kiinni. Hyvin näyttivät tarttuvan muoviosat kiinni punokseen eikä kuumaliima tullut punottujen korien läpi.Koriruukkuihin hän laittoi sisälle mustat kukkapurkit, niitä piti hänen leikata matalammaksi, että olivat sopivan kokoiset koreihin. Tässä roikkuvat kesäkukat ovat nyt valmiina punotuissa koreissa ja tytär laittaa ne kotonaan amppeleihin roikkumaan. Hänestäkin on tullut viherpeukalo. Innostuimme myös laittamaan kukkapenkissäni levinnyttä viiruhelpiä yhteen suureen Ikean suojaruukkuun, kun siinä sattui sopivasti olemaan multaa jostakin yli jääneenä. Viiruhelpi on valkovihreä heinäkasvi, ja se on hyvin helposti leviävä heinä. Itse tykkään sen väristä ja helppo hoitoisuudesta omassa pihassani.
Tänään on ollut myrskyinen sää. Yritin laitella uusia kennolevyjä joku kesä sitten hankitun kasvihuoneen seiniin (kuva täällä!), mutta eihän siitä oikein tahtonut mitään tulla. Järkyttävä tuuli yhtäkkiä heitti kennon pitkin nurmikkoa. Yritin laittaa alaosasta kennon kiinni silikonilla, mutta eihän sekään kuivanut sitten tuulessa. Kasvihuoneen kennot olivat haprastuneet ja myös joissakin ilmansuunnissa ihan kellastuneet. Oletan, että valo ei pääse kellastuneen seinän läpi ja siksi nyt ne haluan kokonaan uusia. Seuraavalla kerralla varmaan hankin lasisen kasvihuoneen, kun sen aika on. Sen verran työläitä on nuo kennot kiinnittää alumiinirunkoon.

Muutoin kasvihuoneen kasvatukset ovat vielä erittäin pieniä. Olen laittanut kasvihuoneeseen kasvamaan tomaattia, kurkkua, kesäkurpitsaa, basilikaa, oreganoa, salaattia (parvekelaatikkoon), paprikaa ja amppelitomaattia. Kaikki muut ovat omia kasvattamiani paitsi kolme tomaatin tainta. Sen vuoksi kaikki kasvit ovat vielä hyvin pieniä tuolla kasvihuoneessa. Nyt odotan, että saan lisää korkeampia kennolevyjä hankittua, että kasvihuoneesta tulisi valmis. Ja odotan myös, että kasvit kasvaisivat siellä kasvihuoneessa. 
Jos haluat käydä katsomassa mille kavihuoneessa on näyttänyt viime vuonna ja aiempana vuonna, niin täältä löytyy kuvia. Ensi viikolla alkaa kesälomani ja huomenna on tarkoitus hakea terassiöljyä, kun terassi kaipaa öljyämistä, neljä vuotta sitten on viimeksi tullut öljyttyä terassi. Se onkin ollut suosittu blogikirjoitus lukijoiden keskuudessa kesällä.  Ja ensi viikolla on tulossa Preecolta ihana kulmasohva terassille, joten senkin vuoksi öljyäminen on ajankohtainen.

Kirsikkapuu on intoutunut kukkimaan ja se on todella upea. Omenapuu ja päärynäpuu ovat myös kohta kukkimassa. Saa nähdä miten satoa on sitten tulossa puihin tänä vuonna. Päärynä ei ole koskaan tuottanut satoa, ehkä se vaatii toisen päärynäpuun kaverikseen.
Mitä sinun kesään kuuluu?