22.8.2022

Puutarhan satoa pöytään ja aika syyslannoitukselle

Puutarha on tuottanut satoa tänä kesänä vaihtelevasti.Kasvihuoneessa ovat kurkut kasvaneet yli äyräiden ja tuottaneet kurkkuja omiin tarpeisiin.Kasvihuoneen seinille kohoaa keltaisia kurkun kukkia varmaan sata, jos ei enemmän.Alan katkoa kurkun ylimpiä oksia, kun ne vievät voimaa itse kasvualustasta.

Täältä löydät aiemman puutarhan satopostauksen ja täällä on myös hillojen tekoon ohje.


Tomaatit ovat nyt vaihtaneet värinsä punaisiksi, kun illat ovat pimenemässä. Kirsikkatomaatteja on tulossa myös paljon yhdeksästä ruukusta, kunhan vain nekin alkavat vaihtaa väriä punaiseen.Nämä kirsikkatomaatit kasvatin liian myöhään, mutta kyllä niistä saan satoa syksylle paljon.Kasvatan kesäkurpitsaa kasvihuoneessa ja hyvin ovat kurpitsat kasvaneet.Olen saanut kolme kurpitsaa kypsänä ja etanat ovat syöneet monta kurpitsaa.Tämmöinen riesa tänä vuonna etanoista.

Maissin tähkiä on tullut neljään kohtaan, ja ne tuntuvat tehneen tähkän sisään maissia.Tai ainakin ne tuntuvat koskettaessa maissilta.Ensimmäinen kerta, kun kasvatan kasvihuoneessa maissia.

Viinimarjat ovat olleet tänä vuonna hyvin marjaisia, ja etenkin punainen viinimarja. Olen mehustanut Mehumaijassa neljä kertaa mehua viinimarjoista. Tein myös mustaviinimarjamehua flunssalääkkeeksi. Vanhemmat toivat meille mustaherukoita sekä mehuna että marjana, jotka pakastin.

Puutarhavadelmaa on tullut vähän ja aionkin ostaa uusia hyvänmakuisia taimia lisää, että saan satoa enemmän jatkossa. Mansikkamaa menee uusiksi tänä syksynä, koska mansikoita ei enää kypsy isoiksi. Mansikan alkuja on todella paljon, mutta mansikan alut eivät jaksa kasvaa suuriksi. 

Kirsikat ovat jo tummia ja kypsiä. Laitan pakasteeseen kirsikat kokonaisena. Mehustan nejonkun toisen marjan kanssa talvella sitten.


Tilliä, persiljaa ja salaattia on kasvanut paljon. Pakastin tilliä tuoreena tänään pussissa ja osan aion kuivattaa.

Syyslannoitteen aika on käsillä, joten pikaisesti suosittelen kaikille puutarhasi pensaille, monivuotisille kasveille ja hedelmäpuille lannoittamisen.Kyllä myös nurmikko kannattaa lannoittaa ja puutarhan puut sekä pensaat.

Tänään koululainen halusi ongellae. Kala oli syönnillään ja toimme siiliperheelle kaloja.

Mitä sinun puutarhasta olet satoa saanut?


5 kommenttia:

 1. Tänä vuonna en saanut laitettua mitään kasvamaan, mutta vanhoista mansikkapuskista tuli manssukoita ja lisäksi pihalla kasvaa myös metsämansikkaa. Äidiltäni olen napannut raparperia ja tehnyt siitä mehua.
  Ihanasti siellä on satoa jo saatu ja saatte.
  Kaunista viikkoa sinulle Aikku <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kun mansikat ja raparperit sait.Sun raparperimehun ohjetta katsoinkin joku aika sitten.Meillä olisi vielä vaikka kuinka paljon raparperia maassa.Metsämansikan maku on myös niin herkullinen, täällä ei vain niitä kasva.

   Poista
 2. Nam! Oman maan sato on niin parasta.
  Kyllä on kiva sinunkin satoa kerätä ja hyödyntää ruokailuun.
  Meillä syödään omasta sadosta: perunoita,porkkanoita,salaattia,ruohosipulia,tomaatteja,chilejä,
  puutarha vadelmia,viinimarjoja ja omppuja HEH! ja kaiken hauskin luumupuu tekee yhden luumun vihdoin,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on teilläkin puutarhassa satoa erilaista.Luumupuusta tulee täälläkin vain muutama luumu.En tiedä mikä on vialla tänä kesänä.

   Poista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com