26.8.2019

Hillojen teko-ohje

Puutrhasta on tullut keittiöön monenlaista herkkua. Puutarhan herkkuja on voinut suoraan noutaa maalta, kypsentää ruoassa tai viikonloppuna tein erilaisia hillojakin. Meillä on siis kasvihuone ja pieni puutarha, jota olen ylläpitänyt kesästä toiseen. Puutarhahommissa huomaa sen aikojen saatossa, että kesät ovat aina erilaisia ja jos joku kasvi tuotti hyvän sadon, niin se ei tapahdu joka vuosi. Kirsikka teki toissa vuonna uskomattoman sadon, mutta viime ja tänä kesänä siitä tuli muutamia kirsikoita. Luultavasti puutarhan sato kirsikoista taisi jäädä tänä kesänä ehkä alle viiteen kirsikkaan. Viime kesänä puutarha tuotti paljon tomaattia ja kesäkurpitsaa, tänä vuonna sato on jäänyt hyvin vähäiseksi. Kasvihuoneessa on tuorekurkkuja tullut yli oman tarpeen ja jääsalaatti sekä tilli ovat samoissa lukemissa. Täällä on ollut puutarhan kasveista aiemmin postausta. 



Viikonlopun grillijuhlissa jääsalaatti ja tuorekurkku saivat erityistä kiitosta maustaan; joskus puutarhuri voi olla hyvin ylpeä aikaansaannoksistaan. Tänä kesänä olen myös puutarhassa kasvattanut proccolia (parsaa), ja siitä on tullut satoa sen verran, että pääsemme yhteen keittokertaan ja maistamaan mille omassa puutarhassa kasvatettu proccoli maistuu. 


Puutarhan pitoa omassa pihassa tai parvekkeella voit sinäkin harrastaa. Pienillä jutuilla pääset helposti maistamaan omia kasvatuksia, nyt elokuu ja syykuu alkavat olemaan sadonkorjuuaikaa parhaimmillaan. Toki omasta puutarhasta tulee pitkin kesää satoa, Salaatti on niistä yksi paras vaihtoehto. 


Herneitä on helppo kasvattaa puutarhassa. Tässä on taustalla kasvamassa kehäkukkaa, koska niillä saa sievästi rajattua kasvimaan ja ne myös kukkivat pitkään tuolla puutarhassa. 


Hilloja on helppo tehdä ja onnistuvat hillosokerilla myös sinulta. Tähän listasin alle millaisia hilloja itse olen tehnyt puutarhan antimista. Metsästä poimin myös mustikoita eilen, niin sain sitä kuningatarhilloa myös tehtyä. Tänään sitä maistoin, ja hyvin oli onnistunut sekin. Eilen se näytti vielä kovin vetiselle kattilassa, mutta sitten oli hyvin jähmettynyt jääkaapissa. 

OHJE HILLON TEKEMISEEN HILLOSOKERILLA

2 KG marjoja tuoreita tai pakkasesta (eli 4 litraa)
1 dl vettä
1 kg hillosokeria esim. Dansukker

1. Perkaa (ja paloittele suurikokoiset) marjat. Käytä pakastemarjat puolisulaneina.
2. Kuumenna vesi ja marjat kattilassa. Sekoita Hillosokeri höyryävään seokseen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen 10–15 minuuttia  Sekoita välillä. Kuori vaahto.

Anna hillon jäähtyä noin puoli tuntia, kunnes marjat eivät enää nouse pintaan. Sekoita pari kertaa jäähtymisen aikana.

3. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje huolellisesti. Hillo hyytyy lopullisesti noin vuorokaudessa. Säilytä mieluiten viileässä.



Millaisia hilloja voi puutarhan marjoista tehdä?


Puutarhan marjoista tein siis mansikkaraparperihilloa, mansikkahilloa, mansikkavadelmahilloa ja kuningatarhilloa (vadelmaa, mansikkaa ja mustikkaa). Omenoista teen vielä hilloa ja ehkä kokeilen kurpitsaomenahilloakin, joka sopii liharuoan ja myös vaniljajäätelön kanssa. Puutarhassa meillä kasvaa erilaisia viinimarjoja ja puutarhavadelmia, joista sitten teen mehua. Vadelmat menee suoraan pakkaseen tai hilloon.



Oletko sinä itse tehnyt hilloja?


11 kommenttia:

  1. Hillosokerilla osaisit tehdä, koska siinä tarvitsee vain vesitilkassa kiehauttaa marjat, sitten lisäät hillosokerin.Keität n.10 minuuttia ja hillo on valmis.

    VastaaPoista
  2. Elokuun parhautta on sadonkorjuu!
    Kauniita myöhäiskesän päiviä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sinne Espanjaan! Odotan kovasti, että loput gladiolukset alkavat kukkia sekä puutarhan reunassa olevat auringonkukat.

      Poista
  3. Olen tehnyt hilloja marjoista usein. Lempparihilloni on raparperi-mansikkahillo <3
    Kivaa viikkoa sinulle Aikku <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota hilloa tein ekaa kertaa itsekin, ja oli hyvää. Saa nähdä mitä vielä keksisi tehdä hilloksi, kun jäi tuota hillosokeria vielä puolikas paketista.

      Poista
  4. Joskus kotiäiti-vuosina tein jonkin verran hilloja mutta ei nykyään tule tehtyä ollenkaan. Paitsi töissä :D

    VastaaPoista
  5. Täällä on ollut myös pienimuotoinen hillotehdas käynnissä. Ihanaa talvella ottaa pakastimesta pannarin yms seuraksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lättyjen ja pannarin päällä parasta hillot!Minä säilytän jääkaapissa hillot.

      Poista
  6. Aurinkoisia loppukesän päiviä Sinulle ♥️

    VastaaPoista
  7. Ihania touhuja siellä, kyllä itsekasvatettu on vaan parasta! Kerro sitten mitä tykkäsit proccolista.
    Mä oon keitellyt tänä kesänä vain mansikkahilloa, se tekee takuulla kauppansa.

    VastaaPoista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com