5.8.2019

Saunan päivitys maalaamalla

Saunan ilme on maalaamalla päivitetty siten, että pesin ja puhdistin ensin seinät ja lauteet. Sitten hioin lauteista kohtia, jos oli tarvetta esim. tummentumaa, koska kosteassa tilassa lauteet tummuvat helposti, vaikka niitä pesee ja puhdistaa. Hiomisella saa puun pinnan taas uudelleen vaaleaksi.Saunaan tuli kahta väriä valkoista ja mustaa. Saunan paneelit ja lauteet olivat vanhat, joten seinät ja katto ovat väriltään kovin tummunutta puuta. Sävyttämällä vielä enemmän väripigmenttiä maaliin, olisin saanut valkoisemmat seinät ja katon, mutta tämän saunan päivityksen tein näillä valmiilla maaleilla.Seinät käsittelin kahteen kertaan, koska tummunut paneeli on aika armoton. Ensimmäisen maalauksen ja kuivumisen jälkeen se näytti silmääni ei hyvälle. Siis uusi kerros maalia vielä siihen päälle.

Lauteet sudin kahteen kertaan, joten niistä tuli aika hyvät. Sudin lauteet ulkona ja lopussa alkoi hiukan tippua vesipisaroita taivaalta, niin jokunen pisara oli vaalentanut laudetta siitä kohtaan, mihin pisara oli osunut. Mutta pieni kauneusvirhe ei haittaa. Suosittelen aina maalaamaan katoksen alla.Porrasjakkaran käsittelin myös läpikotaisin, kuten myös lauteet. Jakkarasta tuli hyvännäköinen ja se on nyt raikas valkoinen. Myös saunan valaisin sai uuden valkoisen värityksen ylleen, vaikka se oli kovin kellastunut. 


Saunan lasioven käsittelin myös valkoisella. Ovi oli muuten hyvässä kunnossa, mutta listat laitoimme kuitenkin uudet. En jaksanut alkaa hioa puulistoja, joten helpompi oli ne vaihtaa valkoisiin puisiin listoihin. Listojen maalaus muutenkin voi olla joskus järkevää, mutta jos on hyvin vanhat listat, ne kyllä kannattaa vaihtaa uusiin. Listojen takana voi olla pölyä tai jopa homeitiöitä, jos listan väliin on mennyt vaikka ruokaa tai rasvaa. Näin tilanne voi olla esimerkiksi keittiössä.


Tälle näyttää nyt uusi saunan päivitys. Iso työ oli, mutta se kyllä kannatti. Suosittelen, jos olet uusimassa ilmettä saunaasi, niin tämä maalaus eli vahaus on yksi vaihtoehto siihen.Sauna sai tällä käsittelyllä uuden päivitetyn ilmeen ja se on nyt hyvä pitkän aikaa. Budjetti oli varsin maltillinen ja kylppäritila on nykyajan värinen.

Onko sinun saunassa tarvetta muutokselle?14 kommenttia:

 1. Hieno tuli ja ilme on nyt raikas! Oma mökkisaunamme sai samanlaisen käsittelyn viitisen vuotta sitten. Supi-saunavahalla käsittelimme seinät valkoisiksi ja lauteet mustiksi.
  Makoisia löylyjä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko hyvin kestänyt maalaus?

   Poista
  2. Vahaus on kestänyt tosi hyvin.

   Poista
  3. Eli tietää sitten, että käyttöikää on odotettavissa paljon.

   Poista
 2. Kenen valmistamaa saunavahaa käytit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytin seinään ensin osaksi Teknoksen vahaa ja sitten Tikkurilan Saunasupia.Viimeksi mainittu oli tummuneeseen seinään parempi.Saunajakkara oli myös sillä, se hyvä lopputuloksena.Mustaan maaliin käytin Tikkurilaa myös.

   Poista
 3. Näyttää tosi kivalle! Me käsiteltiin sauna tummalla puunsuojalla ja lopputuloksesta tuli hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin saa kivan uuden sisustuksen saunaan.Ei tarvitse uusia puuosia kerralla vaan sutia maalia pintaan.

   Poista
 4. Tulipa hienon näköistä. Meillä olisi sama homma edessä, joten sain tästä hyviä vinkkejä. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva homma, että oli apua tästä sulle!

   Poista
 5. Tulipa siitä hieno! Olisi kiva saada tumma sauna, mutta tähän asuntoon en sitä vielä tee...seuraavaan sitten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän olin itsekin tyytyväinen. Tämä on meidän toisen asunnon kohteesta, meillä omakotitalossa on saunassa tervaleppää ja ehkä sekin voisi olla kiva päivitettynä värisävyllä. Sauna on vain isompi ja siis työmaata puolet enemmän. Siksi meillä oma sauna saa odottaa myös.

   Poista
 6. Meillä on tämä sauna kaupungissa, pieni ja kompakti. Kotona sitten on suurempi. Meillä varmaan pari kertaa viikossa sauna lämpiää.

  VastaaPoista
 7. Todella kiva muutos! Kunpa meillä oliskin sauna...olen kova saunomaan! Lomilla sitten Suomessa saunotaan oikein olan takaa. :)

  VastaaPoista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com