Omenapuut ovat tuottaneet kahdet sadot meillä ja nyt eilen mies poimi pari vuotta vanhasta omenapuusta toista ämpärillistä myöhemmin kypsyviä omenoita. Tänä vuonna omenaa on tullut hyvin, ja jaan tässä vinkkejä, mitä omenasadosta on tullut tehtyä.
Ensimmäisestä omenasadosta, joka kypsyi elokuun alussa, tein sadon ompuista omenahilloa. Omenahillo on mielestäni parasta vohveleiden tai lättyjen kanssa.
Kotivinkki-lehden välissä oli muuten kivoja pyöreitä, valkoisia ja värikkäillä reunoilla tehty tarra-arkki syksyn säilöntään. Tarra-arkkeja tarvitsen juuri tähän säilöntäaikaan ja nämä Kotivinkin tarrat tulivat oikeaan aikaan vastaan.
Omenahillon lasipurkit olen kerännyt talven aikana tulleista elintarvikkeista. Hillopurkeiksi sopivat esim. pienet kurkkusalaattipurkit. Säiliön omenahillon lasipurkeissa jääkaappiin. Lisäksi keitin omenalohkot pienessä vesimäärässä ja soseutin ne koneella aika soseeksi. Nämä soseet pakastin pieniin pusseihin talvea varten ja tein myös yksivuotiaalle jääpalamuotteihin omenasosepaloja puuron päälle.
Omenapiirakkaa on myös aina tehtävä, kun kotimaiset omenat kypsyvät. Näin minä tein myös kanelilla maustettua helpon ohjeen gluteenitonta omenapiirakkaa Omenapiirakan ohjeessa aineet vain sekoitetaan keskenään, ja helpon gluteenittoman omenapiirakan ohjeen löydät täältä!
Tällä ohjeella tein myös kuningatarpiirakkaa eli mustikkavadelmapiirakkaa. Teen yleensä joko pyöreään vuokaan tai myös pellillisen piirakkaa.
Tyttären lapset ovat meillä usein ja kolmosluollalaisen lempparipuuhaa on vohveleiden paistaminen ja syöminen. Vohvelirauta oli joululahjani ja kovasti me sitä käytämme. Wilfan tuplavohveliraudasta löydät täältä postauksen.