Leivoin pitkästä aikaa sämpylöitä ja mustikkavadelmapiirakkaa,ja päätin uuden vuoden kunniaksi,että nyt ollaan ahkerampia leipomaan.Aikaa sämpylöiden tekemiseen ei mene edes kauaa.Viikonloppuna pääsi leipä loppumaan kaapista,ja totesin,että pakasteessa täytyy aina olla sen verran varalla,että ei näin pääse käymään toiste.
Tykkään tehdä ruokaostokset useammalle päivälle,en halua käydä joka päivä hakemassa täydennystä kaupasta.Se nimittäin tulee paljon kalliimmaksi,kuin että ostaa kerralla vaikka viikon ruokatarvikkeet. Ystäväni suosittelikin,että laittaa pakkaseen pienessä taloudessa leivät,ja sieltä sulattaa vaan juuri sillä hetkellä tarvitsemansa määrän.
Tässä sämpylöiden perusohje:
1l nestettä (laitan puolet vettä ja puolet maitoa)
50g hiivaa
4 rkl siirappia (antaa makua)
n. 1,3 kg sämpyläjauhoja (voi myös laittaa osaksi kaurahiutaleita)
100g rasvaa(öljy käy myös)
-murenna hiiva
-lisää suola ja siirappi
-lämmitä maito kädenlämpöiseksi
ja sekoita vispilällä hiivaseokseen
-vatkaa jauhoja vähitellen, vaivaa lopuksi taikinaa käsin ja lisää rasva.Taikina saa jäädä löysäksi. Tarkista, että et laita liikaa jauhoja, lisää vähitellen.
- paista 225 astetta n.10-15min
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com