21.12.2019

Pipariohjeet ja lautasliinamalli juhlapöytään

Pipariohjeet vaaleille ja ruskeille pipareille 
-lautasliinat saatu Fiblon Oy

Joulu tuoksuu piparilta, näin lasten joulujuhlassa ekaluokkalaiseni aloitti luokkansa esityksen. Meillä  on tuoksunut piparit jo hyvissä ajoin itsenäisyyspäivän viikonloppuna. Meillä on perinne leipoa pienen apulaiseni kanssa pipareita. Täälläkin on ollut leivontahetkestä juttua aiemmin jo blogin alkuvaiheilla.  

Helpot piparileipomukset syntyvät näillä perinteisillä ohjeilla, jotka olen saanut äidiltäni. Leivoimme jo piparit  pienen apulaiseni kanssa hyvissä ajoin. Hänellä oli  lasten taitoluistelunäytös ja piparitarjoilu mehun kera sopi hyvin tapahtumaan. Vaaleat piparit olivat erityisesti lasten mieleen. Sain Fiblonilta ihania jouluaiheisia lautasliinoja ja servettejä, jotka oli luistelutapahtumassa tarjolla näiden mehitähti-kukkasten vieressä, jotka on taiteltu lautasliinoista. 

Jouluna meillä on käytössä molempia Fiblonin lautasliinoja, punaisia suuria lautasliinoja jouluaterialla ja kahvipöydässä valkoisella pohjalla olevat Fiblonin servetit.




Vaaleat piparit
250 g voita
250 s sokeria
3 munaa
500 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0,5 dl kermamaitoa (tai maitoa)
1 tl pomeranssia

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen joukkoon. Vatkaa. Lisää jauhoseos mausteineen joukkoon. Lopuksi vatkaa maito joukkoon. Anna taikinan vetäytyä jaakaapissa tunti. Leivo pipareita ja tarvittaessa lisää jauhoa pöydälle. Paista 175 asteessa.


Ruskeat piparit

1,5 dl siirappia
2 dl sokeria
250 g voita
3-5  tl piparkakkumaustetta
2 munaa
2 tl soodaa
8 dl vehnäjauhoja


Keitä siirappi, sokeri ja voi miedolla lämmöllä sulaksi. Jäähdytä. Vatkaa munat joukkoon. Laita jauhon sekaan sooda. Vatkaa jauhoseos taikinaan. Pidä taikina jääkaapissa yön yli. Leivo piparit ja paista 175.


Alakuvassa on valmis ruskeapiparitaikina. Taikina saa olla löysää, koska se jähmettyy jääkaapissa ja jauhot turpoavat. Viime vuonna ostin näitä ihania lapsille mieluisia piparimuotteja. Niistä on ollut täällä juttua ja samasta linkistä löytyy myös gluteenittomien piparien ohje.  Piparkakkumauste on helppo laittaa maustepussista, koska kaneli, pomeranssi, neilikka ja inkivääri ovat yhdistettynä samaan pussiin eikä tarvitse ostaa kaikkia mausteita erikseen. Laitoin taikinaan kolme teelusikkaa piparimaustetta, mutta ensi kerralla laitan enemmän. Tykkään, että piparissa on makua.

Vanhempi tytär laittoi kuvaa eilen, että oli tehnyt näitä valkosuklaapiparminttutikkareita. Näistä on ollut täällä ohjetta. Ja muuten ovat helpot tehdä vaikka lahjaksi.




Joulu alkaa olemaan jo oven takana. Tänään on saanut makoilla flunssan kourissa sohvalla. Paketoin muutamia lahjoja, mutta joulupaperi ehti loppua, enkä jaksanut lähteä sitä hakemaan kaupasta. Joten joulutontun touhuja on sitten edessä vielä huomennakin. Paljon tulee paketteihin pehmoisia sisältöjä ja äiti saa leivontajuttuja. Hän kun on niin innokas aina kokkailemaan ja leipomaan.

Äiti saa pinon näitä Filon lautasliinoja ja servettejä, kun jouluna menemme kylään vanhemmilleni. Me molemmat tykkäämme laittaa lautasliinoja ja servettejä esille kahvi- ja ruokapöytään. Filon suuret lautasliinat sopivat myös kahvipöytään tarjoilujen alle. Piparit tulevat punaisesta lautasliinasta hyvin esille ja houkuttelevat ottamaan. 



Mitä sinun jouluvalmiseluihin kuuluu?

9 kommenttia:

  1. Ihania pipareita <3 Kaunista viikonloppua sinulle Aikku <3

    VastaaPoista
  2. Pipareita olen jo leiponut lastenlasten kanssa, mutta ne tuli jo syötyä. Nyt en enää uutta kertaa leivo vaan ostin valmiita piparkakkuja. Taatelikakun olen leiponut ja joulutorttuja tietenkin kuuluu meidän jouluun. Muita leivonnaisia emme kaipaa kun kukaan ei kuitenkaan jaksa niitä raskaan jouluruuan jälkeen syödä.
    Oikein rauhallista ja mukavaa joulua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taatelikakun ostin myyjäisistä, en ole itse ehkä leiponut koskaan taatelista.Mutta kakku oli hyvää ja sain sen vielä gluteenittomana.

      Poista
  3. Nam, nam. Pipareita kuolasin heti :) Meillä on jouluvalmistelut nyt tehty ja laskeutuminen jouluun ja rauhoittumiseen voi alkaa. Leppoisaa joulua!

    VastaaPoista
  4. Voi nam kun näyttävät hyviltä:) Lapsena äiti teki aina itse taikinan ja muistan miten kovasti sitä aina odotettiin että päästiin maistelemaan taikinaa, että se oli hyvää:) Ei taitaisi joulu maistua joululta ilman pipareita! Hyvää ja rauhaisaa joulun aikaa❤️🎅🎄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä äiti tekee aina myös itse piparitaikinan ja siksi itsekin tulee tehtyä. Jouluaatto on jo huomenna.Hyvää joulua sinulle!

      Poista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com