30.1.2020

Leipomista leipäkoneella

Leipäkone on nyt meillä ollut käytössä joulusta asti ja täältä voit lukea siitä, kun leipäkone tuli joululahjana meille. Tuoreen leivän tuoksua ei vain parempaa voi olla; varsinkin, kun se tuoksu leijuu omassa keittiössä. Leipäkoneen mukana tuli erittäin hyvä ohjekirja, ja sieltä olen ottanut tämän nyt sinulle jakamani ohjeen tässä blogipostauksessani

Leipäkoneella tein taas leivän glueenittomana ,ja laitoin siihen pähkinöitä sekaan. Leipäkone on vain oiva väline, jos haluat saada kuohkeaa ha hyvin noussutta leipää; eikä kovia itse vaivattuja sämpylöitä.  Se tahtoo olla ongelma, kun tekee gluteenittomana sämpylöitä. Leipäkone siis vaivaa kauan hyvän sitkon leipään. Tämä on ollut myös parhautta leipäkoneen leivässä.


Kauraleipä (g, l)

2,5 dl vettä
1 rkl öljyä
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 dl kauraleseitä
4 dl gluteenittomia jauhoja
1,5 tl kuivahiivaa

Sekoita leivän aineet eri kulhossa ja siirrä valmis taikina leipäkoneen omaan paistoavuokaan. Ohjelmaksi valitsin Quick 4. Leipä valmistui tunnissa pikaohjelmalla.




Leipäkoneella saat myös tehtyä kuohkean pullataikinan. Kun pyörittelet nousseesta taikinasta pullia,  niin tässä vaiheessa et tarvitse enää auhoja, koska taikinasta tulee valmiiksi leivottava, jos siitä haluaa pyöritellä  pieniä pullia. Tämä pullaohje on myös munaton, joten sopii laktoosittomille ja munattomille. Oma taikina on tehty vehnäjauhoon ja aion myös kokeilla glueenitonta pullaa tehdä leipäkoneella.

Meillä oli kotona toiveena jo nyt laskiaispullia. Pullataikina on helppo tehdä sekoittamalla kaikki aineet suoraan taikinakulhoon. Pullataikina vaivautuu leipäkoneessa hetkessä. Ostin luomumansikkahilloa ja vatkasin kerman väliin. Ekaluokkalainen olisi halunnut myös leipomaan, mutta lupasin hänelle, että leivomme yhdessä seuraavalla kerralla. Yhdessä tekeminen on sitä parasta, mitä voi pienellä lapselle antaa. Hän oppii samalla taitoja aikuisuutta varten.

Tässä  alakuvassa on nämä leipäkoneen pullataikinasta tehdyt pullat. Ne muuten nousivat vielä uunissakin paljon. Lähes täydellisen muotoisia pullia sain ottaa uunista ulos.


Pullataikina leipäkoneella


3 dl maitoa (laktoositon)
1 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl hienonnettua kaardemummaa
100 g pehmeää voita
8-8,5 dl jauhoja
1 pussi kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa


1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Laita joukkoon tuorehiiva. Kaada leipäkoneen paistovuokaan. Mittaa vuokaan kaikki muut aineet, voin pitää olla huoneenlämpöistä. Jätä vehnäjauhoista 0,5dl käyttämättä. Jos käytät kuivahiivaa, jätä se jauhojen pinnalle viimeiseksi. 

2. Käynnistä kone ja vaivaa 5min. 

3. Laita loput jauhot taikinaan. Taikinasta tulee pallo, anna sen sekoittua vielä 5-10 min. 

4. Paina taikinaa sormella, jos se on kimmoinen, se on valmis. 

5. Siirrä taikina-astia nousemaan esim. lämpimään veteen, laita päälle kelmu ja leivinliina. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

6. Kun taikina noussut, leivo pullat. Kohtoa, voitele ja sokeria lisää päälle. Paista 200 asteessa. 




Laskiaiseen on vielä aikaa, mutta nämä pullat syötiin jo nyt. Kaikille maistuivat ja voin kyllä suositella tuota leipäkonetta kaikille leipomisesta tykkääville. Tai jos haluat helposti tehdä kotona leipää tai pullaa. Leipäkoneella saa myös valmiin pullapitkonkin; ilman lettejä.



Joko sinä olet leiponut laskiaispullia?

7 kommenttia:

  1. Ihanat leivonnaiset! Tänne saakka oli tulevinaan pullantuoksu. Leipäkoneesta on itsellä kokemuksia vuosien takaa, vaikka en itse omistanut. Oli joskus lainassa ja kyllähän sillä oli kiva tehdä, kun sai tuoretta leipää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoreen leivän tuoksu on ihanaa.Nyt sitä tällä koneella saa tehtyä kotiin.Kivaa viikonloppua jenkkeihin!

      Poista
  2. Olipas herkullinen postaus, nam! Äitini haaveilee leipäkoneesta ja ajattelinkin hänelle ostaa sellaisen viimeistään synttärilahjaksi.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Aikku <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon hilloa ja kermavaahtoa väliin!Suosittelen leipäkonetta, äitisi kyllä tykkäisi.

      Poista
  3. Herkullisia leipomuksia! En ole vielä leiponut, onneksi ehtii vielä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olin niin etuajassa.Mutta herkkujahan nämä olivat ja kerralla melkein perhe söi.

      Poista
  4. Siis tosi suuria eroja noissa koneissa. Ja niitä saa kierrätyksistä ja kirppisiltä ihan pilkalla. Omani 5euroa. Sense family. Ei ohjekirjaa mukana.
    Itse teen näin:
    Pullataikina leipäkoneella:
    5 dl vehnäjauhoja
    2 tl kuivahiivaa
    1 dl sokeria
    1 tl suolaa
    2 tl kardemummaa
    - Sekoita koneen kulhossa kuivia keskenään.

    1dl rusinoita, mikrossa vedessä haudutetut - että pehmeitä
    - Sekoita.

    50 g pehmeä voita/margariinia pieninä paloina
    - Sekoita.

    2,5 dl maitoa haaleana
    - (Huom. ei tarvita kananmunaa)
    - Vuoka leipäkoneeseen, kunnes alkaa paistamisvaihe - kaada jauhotetulle pöydälle, tee pikku pullat.
    - Kohota sähköuunissa lämpö noin 35-40astetta (asteikon alin). Liina päällä, lämmin vesiastia uunin alaosassa.
    - Kohonneet - poista liina, voitele munalla ripottele raesokeri.
    - Nosta lämpö 200asteeseen (kohoavat lisää).

    Jos kovaa pullaa syitä:
    Neste - jauho suhde sopimaton
    Jauho vanhempana kuivempaa
    Kuivahiiva vanhentunut / avattu
    Hiiva tarvii myös sokeria
    Leipäkoneissa suuuuri ero
    Joissakin leipäkoneissa laitetaan neste ensin
    Kananmuna kovettaa

    Olisi mielenkiintoista tietää miten muissa koneissa noin päin onnistuu ja onnistuuko aina samalla tavoin tehtynä ja vaikka vain päivän välein, ainekset samoista pusseista jne...

    VastaaPoista

Ilahdun, jos jätät viestiä:) Voit myös laittaa s-postia arjahanne@hotmail.com