Aamiaisella syödään patonkia, sämpylää tai tapaksia. Ravintoloissa tapaksia on moneen lähtöön tarjolla listalla. Hotelleissa yleensä joutuu aamiaisen maksamaan erikseen, hinta vaihtelee 5-12 euroon, ja se sisältää keskitason hotelleissa kahvin, croissantin tai sämpylän ja tuoremehua. Tasokkaammassa hotellissa aaminen on runsaampi.
Markkinoilla oli oliiveja joka lähtöön |
Viikonloppuna ravintoloiden kolmen lajin ateriat nousevat parilla eurolla. Juoma kuuluu mukaan ;viini voidaan tuoda karahvissa pöytään, vaikka söisit yksin. La Rambla on täynnä erilaisia ravintoloita ja samoin koko Barcelona. Blogikirjoituksen lopussa on kaksi aitoespanjalaista ravintolaa, joita suosittelen.
Lounaalla ja päivällisellä syödään alkuruoka (esim. keittoa, pastaa, salaattia), pääruoka on kalaa, kanaa tai lihaa ja jälkiruokana voi olla esim. maitokahvi, joka juodaan pienestä kirkkaasta lasista. Kahvi on suomalaiseen makuun tuhtia. Jälkiruoka voi olla myös esim. uuniomenaa, Crema Catalana (vaniljan makuinen kohokas) tai crema catalanan tyylistä juoksevaa kiisseliä. Suomalaiset syövät suuria annoksia, mutta Espanjassa kolmen lajin aterialla annoskoot ovat pieniä.
Lounaalla lihapullia |
Paellaa on joka paikassa tarjolla. Paella sisältää äyriäisiä, jotka ovat tuoreita. Maku on ihan toisenlainen kuin Suomessa pakastealtaasta ostetut simpukat. Meri suo antejaan joka päivä, ja ravintolat ostavat tuoreena raaka-aineet kauppahallista tai torilta.
Lounaalla lasagnea ja Paellaa |
Ruokajuomat ovat yleensä vesi, espanjalaiset viinit, sangria ja tietysti myös limsaa on tarjolla. Sangriaa suosittelen maistamaan esimerkiksi päivällisellä tai tapasten yhteydessä. Sangrian sekaan voidaan laittaa hedelmäviipaleita tai sitä voidaan maustaa myös kanelilla. Ravintolat laittavat usein siihen jääpaloja. Espanjalainen likööri 43 (Cuaranta Y Tres) on valmistettu nimensä mukaan käytetty sitrus- ja hedelmämehuja, yrttejä, vaniljaa ja mausteita. Se tarjoillaan jälkiruokana sellaisenaan, kahvin kanssa tai voi tehdä myös drinkin.
Barcelonassa saat tottua siihen, että ravintolan henkilökunta ei puhu välttämättä hyvin englantia eikä ruokalistat ole englanniksi. Turistialueella (La Rambla) on poikkeus tietenkin. Suosittelen ottamaan mukaan pienen sanakirjan, helpottaa ruoan tilaamista ravintolassa.
Merenantimia on tarjolla runsaasti ja suomalaiset eivät edes tiedä kaikkia mitä kaikkea on voikaan olla tarjolla menuussa. Turskaa on tarjolla, simpukoita, mustekalaa ja erilaisia kalalajikkeita päivän torihintaan. Lohta (salomon) on myös saatavilla, vaikka en sitä jokapaikassa listalta löytänyt.
Espanjalaisen tavan mukaan leipä, hedelmät, vihannekset, kala ja liha ostetaan omista pienisstä kaupoista. Pieniä "supermarketteja" löytyy joka alueelta jonkin verran ja kiinalaiset pitävät myös omia kauppoja auki yömyöhään saakka, mutta hintataso on kuten meidän kioskeissa.
Kaupan lihatiski, ilmakuivattua lihaa, myös juutot löytyy lihakaupasta |
Kahvilat ja leipomot myyvät patonkia (n. 40snt-1€ kpl), jotka käärästään paperiin tai pussiin.Barcelonassa syödään suolaisia tai makeita croissantteja (50 snt-1 € kpl, riippuen alueesta) Kahvilan ja leipomon hyllyt notkuvat aamusta alkaen croissantteja; suomalaisille ei niin terveellinen valinta, kun tiedämme, että ne ovat erittäin rasvaisia. Vaaleita sämpylöitä on myös myynnissä. Espanjalainen "pulla" on lehtivoitaikinasta tehty erilaisia leivonnaisia. Leivoksia on tarjolla esim. kermatäytteellä. (Espresso, Latte yms.) tarjoillaan joka kahvilassa. Hinta on n. 1-2€. Italaialaista jäätelö suosittelen myös maistamaan, se on herkullista.
Italialaiset jäätelöherkut |
Tässä suosittelemani aidot paikalliset ravintolat: Restaurante Sideria ja Restaurant Arturo (C/Sagunt, 104-08014 Barcelona). Molemmat ovat Placa de Santsilla. Metrolla pääsee nopeasti keskustasta. Trip Advisorin mukaan ravintolat ovat saaneet hyvät arvostelut.