5.5.2015

Väriä tyynyillä kotiin

Ikean uusista tyynykuoseista meille kotiutui hempeän pastellin mintunvihreä ja värikäs pinkki pöllöaihe. Viimeksi mainittu tulee taaperon käyttöön, kun luetaan tai katsellaan telkkaria olohuoneessa. Minulla alkaa ollakin jo kokolema tyynynpäällisiä, mutta niitä vain ei voi vastustaa. Keväällä mieli halajaa jo väreihin talven jälkeen, siksi inspiroiduin nyt pastellisävyistä ja minttu on nyt in.





 Tämä pöllöaihe oli kyllä niin söpö, että on meillä ihan paraatipaikalla olkkarissa. Pitää vaan ostaa muhkeampi tyyny tämän sisään (50x50cm), tulee pulleat pöllöt.



 Huomenna onkin jo viikko puolessa, joko teillä on äitienpäivälahjoja mietitty? 

2.5.2015

Vappupäivällinen

Mitä sinun vappuusi kuuluu? Meillä on ollut kaikkea kivaa tiedossa, eilen sisustusmania pääsi valloilleen Ikeassa, tänään juhlittiin päivällä kihlajaisia ja sitten panostin keväiseen ruoantekoon. Vappupäivällisen tein tänään grillaamalla vartaita kiertoilmauunissa, ja onnistuivat hyvin. Laitoin vartaisiin kasviksia ja lähellä tehtyä makkaraa, oliiviöljyä vuoan pohjalle ja vähän sipaisin sudilla myös päälle. Valion uutta grillattua paprikaruokakermaa lorautuin jo kypsien vartaiden päälle kastikkeeksi. Siinä oli kiva väri ja maku. Lämmitin kastikkeen ja vartaat uunissa. Lisäksi oli keitettyä perunaa,joka oli luomua ja lähtöisin Pietarsaaresta (Jacobsson´s).





Jälkkärinä toimi omat pakastemansikat survottuna kastikkeeksi, vaniljajäätelöpallot ja suklaisia strösseleitä. Eilen ostin ruokajuomaksi Somersbyn siideriä Ruotsista, jolloin siinä ei ole paljoa prosentteja.

Tunnelmallista lauantai-iltaa Sinulle! Terveisin Kokki, joka on hurahtahtanut luomuun.

30.4.2015

Vapun munkit ja pientä sisustusideaa

Leivoin eilen ison määrän munkkeja. Meillä herkutellaan toden teolla munkeilla. Eilen sitten tein päätöksen pitkäaikaisesta unelmasta; meille tulee toukokuun lopussa lasiterassi Lumon-firmalta. Olen ollut niin täpinöissä, että jo sisustusideaa muhii päässä mitä lasiterassi pitää sisällään. Valkoiset uudet Partyliten lyhdyt tulevat terassille, viime syksyn alesta hankitut valkoiset tuolit ja uusi pöytä, jota lähden huomenna Ikeasta hakemaan. Muuta kivaa myös tulee, niistä myöhemmin lisää.












Munkkien ohje:

2,5 dl sokeria
1 hiivapkt
1-2 tl suolaa
2 kananmunaa
2 tl kardemummaa
1 l lämmintä maitoa (kädenlämpöinen)
150 g margariiniä ( sulaa, lisää viimeisenä taikinaan)
2,5 l vehnäjauhoja (jätä osa loppuun kun vaivaat taikinan)


Laita sokeri, hiiva, suola, kardemumma, munat kulhoon. Lisää kädenlämpöinen maito, sekoita ja lisää jauhot pikkuhiljaa sekoittamalla puuhaarukalla tai vispilällä. Vaivaa lopuksi taikina käsin. Viimeisenä lisää sula margariini. Taikinan pitää jäädä löysäksi, tulee kuohkeita munkkeja. Tee pyöreitä ja/tai rinkilöitä taikinasta, anna kohota. Paista öljyssä (rapsia ja oliivia laitoin sekaisin). Sokeroi heti paistamisenjälkeen.




Tänään ostin vapuksi koristeita Kärkkäiseltä. Nämä paperipallot ovat ihan sööttejä tuossa isossa Partyliten somisteessa. Palloja oli eri kokoja, ja nämä pienemmät olivat kolmen setin pakkauksessa 2,90€. Olisin halunnut mintunvihreitä, mutta niiden tilalta on tuollaiset raikkaan vihreät. Mariskooli täyttyi Suffelipuffeleista, ja tyhjeni hetkessä.

 





 Lauantaina juhlimme esikoisen kihlajaisia. Huomenna lähdemme Ikeaan vapun kunniaksi.


Mitä vappuisia suunnitelmia sinulla on?




Arvonta blogissa SisutEllen

Blogikaverini SisustEllen on laittanut arvonnan pystyyn! Palkintona on Laiturilla-kirja, jossa on juttua kesäkodeista. Klikkaa  tänne!


ĵ

Onnea arvontaan!

28.4.2015

Barcelona: syöminen ja ravintolasuosituksia

Matkaterveisiä Espanjan Barcelonasta! Blogiin tulee myös kokemuksia ja nähtävää tuosta Espanjan toiseksi suurimmasta metropolista. Barcelonassa kevät on jo pitkällä maalishuhtikuussa. Lämpötila on silloin n. +15 ylöspäin. Espanjalaisten arki poikkeaa meidän arjesta: aamiainen syödään n. klo 10, lounas n. klo 13-14 ja päivällinen n. klo 19. Paikalliset ihmettelivät sitä, miten meillä syödään lounas niin aikaisin.

Aamiaisella syödään patonkia, sämpylää tai tapaksia. Ravintoloissa tapaksia on moneen lähtöön tarjolla listalla. Hotelleissa yleensä joutuu aamiaisen maksamaan erikseen, hinta vaihtelee 5-12 euroon, ja se sisältää keskitason hotelleissa kahvin, croissantin tai sämpylän ja tuoremehua. Tasokkaammassa hotellissa aaminen on runsaampi.

Markkinoilla oli oliiveja joka lähtöön

Tapakset vievät nälän ennen lounasta. Bikini on paahtoleipä, jonka sisällä on juustoa ja kinkkua. Tarjoiltaessa se leikataan kahtia kolmioksi.  Paistetut perunat (Patatas Brava) tarjoillaan kuutioina lautaselta tomaattisalsan ja valkosipulimajoneesin kera. Herkullisia, kannattaa maistaa. Tapaksia on oliiveista, marinoiduista herkkusienistä, paprikasta, friteerattuja mustekalan renkaita ja muita mereneläviä, lihaa eri muodoissa (esim. ilmakuivattuna). Tapaksia syödään myös illalla ravintolassa. Barcelonassa ihmiset käyvät paljon ulkona syömässä, jolloin ravintolat täyttyvät ja kadut hiljenevät. Ostoskeskusten yläkerrat täyttyvät piripintaan ruokailijoista, vilkas äänen sorina täyttää koko keskuksen.



Viikonloppuna ravintoloiden kolmen lajin ateriat nousevat parilla eurolla. Juoma kuuluu mukaan ;viini voidaan tuoda karahvissa pöytään, vaikka söisit yksin. La Rambla on täynnä erilaisia ravintoloita ja samoin koko Barcelona. Blogikirjoituksen lopussa on kaksi aitoespanjalaista ravintolaa, joita suosittelen.

Lounaalla ja päivällisellä syödään alkuruoka (esim. keittoa, pastaa, salaattia), pääruoka on kalaa, kanaa tai lihaa ja jälkiruokana voi olla esim. maitokahvi, joka juodaan pienestä kirkkaasta lasista. Kahvi on suomalaiseen makuun tuhtia. Jälkiruoka voi olla myös esim. uuniomenaa, Crema Catalana (vaniljan makuinen kohokas) tai crema catalanan tyylistä juoksevaa kiisseliä. Suomalaiset syövät suuria annoksia, mutta Espanjassa kolmen lajin aterialla annoskoot ovat pieniä.


Lounaalla lihapullia





Paellaa on joka paikassa tarjolla. Paella sisältää äyriäisiä, jotka ovat tuoreita. Maku on ihan toisenlainen kuin Suomessa pakastealtaasta ostetut simpukat. Meri suo antejaan joka päivä, ja ravintolat ostavat tuoreena raaka-aineet kauppahallista tai torilta.

Lounaalla lasagnea ja Paellaa

Ruokajuomat ovat yleensä vesi, espanjalaiset viinit, sangria ja tietysti myös limsaa on tarjolla. Sangriaa suosittelen maistamaan esimerkiksi päivällisellä tai tapasten yhteydessä. Sangrian sekaan voidaan laittaa hedelmäviipaleita tai sitä voidaan maustaa myös kanelilla. Ravintolat laittavat usein siihen jääpaloja. Espanjalainen likööri 43 (Cuaranta Y Tres) on valmistettu nimensä mukaan käytetty sitrus- ja hedelmämehuja, yrttejä, vaniljaa ja mausteita. Se tarjoillaan jälkiruokana sellaisenaan, kahvin kanssa tai voi tehdä myös drinkin.

Barcelonassa saat tottua siihen, että ravintolan henkilökunta ei puhu välttämättä hyvin englantia eikä ruokalistat ole englanniksi. Turistialueella (La Rambla) on poikkeus tietenkin. Suosittelen ottamaan mukaan pienen sanakirjan, helpottaa ruoan tilaamista ravintolassa.

Merenantimia on tarjolla runsaasti ja suomalaiset eivät edes tiedä kaikkia mitä kaikkea on voikaan olla tarjolla menuussa. Turskaa on tarjolla, simpukoita, mustekalaa ja erilaisia kalalajikkeita päivän torihintaan. Lohta (salomon) on myös saatavilla, vaikka en sitä jokapaikassa listalta löytänyt.

Espanjalaisen tavan mukaan leipä, hedelmät, vihannekset, kala ja liha ostetaan omista pienisstä kaupoista. Pieniä "supermarketteja" löytyy joka alueelta jonkin verran ja kiinalaiset pitävät myös omia kauppoja auki yömyöhään saakka, mutta hintataso on kuten meidän kioskeissa.

Kaupan lihatiski, ilmakuivattua lihaa, myös juutot löytyy lihakaupasta


 Kahvilat ja leipomot myyvät patonkia (n. 40snt-1€ kpl), jotka käärästään paperiin tai pussiin.Barcelonassa syödään suolaisia tai makeita croissantteja (50 snt-1 € kpl, riippuen alueesta) Kahvilan ja leipomon hyllyt notkuvat aamusta alkaen croissantteja;  suomalaisille ei niin terveellinen valinta, kun tiedämme, että ne ovat erittäin rasvaisia. Vaaleita sämpylöitä on myös myynnissä. Espanjalainen "pulla" on lehtivoitaikinasta tehty erilaisia leivonnaisia. Leivoksia on tarjolla esim. kermatäytteellä. (Espresso, Latte yms.) tarjoillaan joka kahvilassa.  Hinta on n. 1-2€. Italaialaista jäätelö suosittelen myös maistamaan, se on herkullista.





Italialaiset jäätelöherkut

Tässä suosittelemani aidot paikalliset ravintolat: Restaurante Sideria  ja Restaurant Arturo (C/Sagunt, 104-08014 Barcelona). Molemmat ovat Placa de Santsilla. Metrolla pääsee nopeasti keskustasta. Trip Advisorin mukaan ravintolat ovat saaneet hyvät arvostelut.


















26.4.2015

Blogiarvonnan voittaja

Eilen vietimme pitkästäaikaa sisarusten kanssa iltaa hyvän ruoan ja pihasaunan merkeissä. Tänään on vuorossa ulkoilua ja pihan haravointia. Perjantaina kävin taas Lidlin kukkaosastolla ostamassa näitä ihania germiini-kukkia, nyt oli vaaleanpunaisten vuoro.



Tilasin joku aika sitten näitä House Doctorin tauluja, ja ne ovat olleet hvyä valinta tuonne olkkarin seinälle. Uusia Partyliten juttuja on tilauksessa, kesäisiä tuoksuja terassille ja myös sisälle. Uusi somiste on myös tulossa, mutta siitä sitten lisää, kun saan ne.


Tämä Hello Kitty oli löytö kirpparilta. Sen sisälle sujahti pääsisäismuna meidän pikku Papuselle, ja tänään hän sen löysi sieltä. Papu toimi myös blogiarvonnan onnettarena.



Eilen on myös koko koti siivottu, ja onpa se ihana tunne, kun on pölyt ovat saaneet kyytiä ja paikat kiiltää. Leppoisaa sunnuntaita sinulle ja blogin arvonnan voittaja on Happy Star Home! Onnea! Laitan sinulle postia!

Kiitos kaikille arvontaan osallistujille! 





24.4.2015

Ihan pihalla

Tällä viikolla on avattu tämän kevään terassikausi meillä. Keitimme kaakaot omppuriirakan ja korppujen kera, ja istuimme terassille ne juomaan. Aurinko helli meidän tuokiota ulkona. Haravaa sai jo viritellä käyttöön. Siitä se alkaa pihan ja puutarhan laittaminen kesäkuntoon. Pitkin talvea olen haaveillut uudesta terassin pöydästä näille viime syksyn alesta ostetuille valkoisille tuoleille. Hakusessa on siis valkoinen pöytä, joka voisi olla neljän tai kuuden hengen. Olisiko antaa vinkkejä? Terassille tulee tänä kesänä uusi laatoitus tai puulattia. Aikaisempi lattia on jo aikansa elänyt, ja ensimmäinen vaihtoehto on laatta. Se on helpompi pitää puhtaana eikä tarvitse joka vuosi lakata. Tässäpä tunnelmointia meidän terassikauden avauksesta, tämmöisiä aurinkoisia päiviä tahtoo lisää!



Kirsikkapuu vielä ilman lehtiä

Lamoherukkaa ja angervoa tässä penkissä.
Papusella Lassien takki, h&m kissakumpparit, Me&I housut

Ei vois olla asiat ihanimmin kun näitä kuvia katsoo! Onnellisia hetkiä ilman kiirettä.

21.4.2015

Viherpeukalon tuotoksia ja terassikauden avaus

Tänään kylvin kurkun, salaatin  ja kesäkurpitsan siemeniä kasvamaan. Lisäksi tulee vesirassia ja yrttejä, joita yritän kasvattaa siten, että niitä voisi syödä ennen kasvihuoneen käyttöönottoa. Vesirassi on itselle uusi tuttavuus, mutta ohjeessa luki, että se kasvaisi myös talouspaperin tai -pyyhkeen päällä. Meillä siemenet laitan mullan sisälle. Superfoodia on siis odotettavissa omasta puutarhasta! Kekkilän taimimultakin on luomua, ja hinnaltaan säkki oli vajaan kuusi euroa. Sopiva kylvöaika näissä kaikissa oli huhtitoukokuu, joten vielä ehtii kylvää siemeniä. Nyt vain odotellaan, miten ne alkavat kasvaa.

Smoothien ystävänä en ole vielä testaillut vihersmoothieta, mutta näistä omista aineksista tulen kokeilemaan ja varmaan myös jo aiemmin. Eilen joimme ensimmäiset päivälimpparit ja kaakaot terassilla, joten terassikausi on nyt avattu! Siitä lisää huomenna kuvien kera.




Blogin arvonta on vielä tuonne sunnuntaille asti, käy osallistumassa täällä.

Kasvatatko sinä kotona jotain? Vinkkejä otan myös vastaan, miten kasvatus onnistuu!!


18.4.2015

Persikat gerberat ja uusi kukkateline

Ostin tänään Kärkkäiseltä valkoisen tuolin viherkasville alustaksi. Tuoli näyttää Artekin ajattomalle mallille. Hintaa tällä oli vain 13€. Alla oli aiemmin musta metallinen kukkateline. Tuolia sai myös mustan värisenä. Lauatain kunniaksi ostin näitä hempeitä persikan värisiä gerberoita Lidlistä. Siellä on muuten kivoja kukkavalikoimia ja hinta on edullinen. Kannattaa käydä!


Vielä voi tunnelmoida kynttilöillä. Nämä Partyliten Glolite -purkit palavat kymmeniä tunteja, ja loistavat kuin lamppu palaessaan. Meillä on pikkuvieras kylässä, ja kynttilän käy joku välillä sammuttamassa. Olen kyllä tyytyväinen tuohon viherkasvin "pöytään", en raski aitoa Artekin tuolia laittaa kasvin alle. 










16.4.2015

Trendikästä helmet ja höyhenet koruissa

Tänä keväänä ja kesänä näyttää helmistä tehdyt korut olevan in. Värit ovat turkoosia, persikkaa, vihreää. Tyyliltään ne ovat hippityyliä, joka näkyy myös vaatteissa.  Meillä on joskus tytöt pienempänä punoneet helmistä koruja koulussa. Niitä pitääkin kaivella esiin. Koruissa on myös höyheniä koristeina. Miten olisi roikkuvat korvikset, joissa höyhenet tai pitkä koru kaulassa höyhenten ja helmien kera. Punainen ruusu on ekologinen koru, joka on tehty omenoiden säilytyskartongista leikkaamalla pyöreästä (lahja espanjalaisesta koulusta) alustasta spiraali. Alusta on ensin maalattu ja lopuksi vielä viimeistelty tuo tummempi reuna tussilla.

Blogissani on menossa arvonta, käy osallistumassa täällä!


Tässä mitä tuulia tuolta Espanjasta bongailin ja mitä tuli itselle ja lahjaksi hankittua.






kuva lainattu www.bershka.com

Onko näistä mikään mikä miellyttää sinun silmää?

14.4.2015

Smoothie reseptit

                                                                                            * sisältää mainoslinkin, merkitty *:llä

Onko sinulla kotona pakastimessa paljon marjoja? Tai jääkö helposti hedelmät syömättä? Hyvä keino on saada vitamiinipommit käytöön, kun teet smoothieta kotona marjoista tai hedelmistä. Smoothien muodossa kun tulee helpommin syötyä hedelmät ja myös pakastemarjat tulee käytettyä. Olen innostunut tekemään nyt smoothieita ihan kokeilemalla ja makustelemalla mikä on hyvää. Tässä haluan jakaa sinulle hyväksi todetut pari ohjetta,  mitä nyt on tullut kokeiltua:

HEDELMÄSMOOTHIE

2 omenaa
1 banaani
1 dl jogurttia (mitä jääkaapista löytyy)
loraus maitoa (voi jättää myös pois  tai korvata sokerittomalla mehulla)
2 päärynää

MARJASMOOTHIE

rasia hieman sulaneita pakastemansikoita
1 dl mustikoita
½ purkkia rahkaa
1 omena

Jos haluat niin lorauttamalla nestettä (esim. maitoa)  saat juoksevampaa ja pillillä imettävää smoothieta.  Marjoista ja hedelmistä irtoaa myös itsestä nestettä smoothieen ja siitä tulee juoksevampaa. Mistä itse tykkään, niin hieman kylmät marjat pakkasesta, kun valmistaa smoothien, niin ovat raikkaan makuiset juomat. Tykkään itse kylmästä smoothiesta. Kannattaa kokeilla! Helppoa! Ja näin saat käyttöön ne pakasteen marjat tai ylikypsyvät hedelmät keittiön pöydältäsi.

Tässä kuvia minun smoothieannoksista. Minulla on käytössä *OBH Nordican blenderi. 



Smoothie on terveellinen välipala, iltapala tai retkieväs, joka maistuu kotona lapsille kuin aikuisillekin. Väreiltään smoothiet ovat vaan niin upeita, että houkuttelevat myös lapset niitä pillillä imemään. Onne-ksi nykyään kahviloissa on tarjolla näitä smoothieita. 

Blogissa on myös arvonta tulossa. Muista käydä myös osallistumassa arvontaan täällä!

Onko sinulla hyvää smoothie-ohjetta, jonka haluat jakaa?